Dier&Recht daagt staat vanwege roostervloer vleeskalveren

Stichting Dier&Recht start een rechtszaak tegen de Nederlandse staat. De stichting wil dat er een einde komt aan het gebruik van roostervloeren voor vleeskalveren.

Dier%26amp%3BRecht+daagt+staat+vanwege+roostervloer+vleeskalveren
© Hilde Boelema

Volgens de stichting leven kalveren op harde, gladde roostervloeren, zonder stro of andere bodembedekking. Het gebruik van onbedekte roostervloeren is in strijd met de wet, stelt Dier&Recht. De stichting verwijst daarbij naar de Nota Dierenwelzijn uit 2007.

Na uitgebreid en langdurig onderzoek door Wageningen Universiteit is in 2017 een rapport opgeleverd. Daaruit blijkt dat kalveren meer comfort ervaren op welzijnsvloeren, maar er vrijwel geen verschillen zijn in gezondheidsaspecten. Landbouwminister Carola Schouten en LTO Nederland zien daarom geen noodzaak in het verplichten van welzijnsvloeren.

Subsidieregeling

'Wel wil de sector meer ervaring opdoen met zachte vloeren. Daarom is er in 2018 een subsidieregeling in het leven geroepen, waarmee kalverhouders kunnen investeren in welzijnsvloeren. De investering in zachtere vloeren is bijna twee keer zo groot als die in de traditionele vloeren ', zegt Wim Thus van LTO-vakgroep Kalverhouderij. Een aanzienlijk deel van de kalverhouders maakte gebruik van de subsidieregeling.

Voor Dier&Recht is dit niet genoeg. De organisatie spant een rechtszaak aan tegen de staat. De dagvaarding is ingediend en aangetekend bij het ministerie van LNV, zegt Frederieke Schouten van Dier&Recht. Een zittingsdatum is nog niet bekend.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer