Prijzen+voor+kalveren+staan+onder+druk
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Prijzen voor kalveren staan onder druk

Mede als gevolg van de lage prijzen voor blankvleeskalveren en rosékalveren staan de prijzen voor starters en nuchtere kalveren onder druk. In aanloop naar Pasen is een stijging van de prijzen voor nuchtere kalveren te verwachten.

Dat stelt veehandelaar Arjan van Mourik, die voorzitter is van de sectorcommissie Kalverhandel van Vee & Logistiek Nederland. Terwijl bijvoorbeeld een stierkalf tweede kwaliteit in juni nog 140 euro inclusief btw noteerde, kwam deze begin maart exclusief btw op 60 euro uit. Inmiddels lijken deze prijzen iets aan te trekken.

'Het gaat niet denderend met de witvleessector. Voor rosékalverhouders is het lastig om aan de winst te komen. Vleeskalverhouders hebben hierdoor ook minder geld over voor starters en nuchtere kalveren', zegt Van Mourik.

Toch is de veehandelaar niet helemaal negatief. 'Vaak lopen de prijzen richting Pasen iets op. De kalveren worden in acht maanden gemest. Dan zijn ze voor kerst klaar. Dat zijn feestdagen waarop de vraag naar kalfsvlees groter is.'

Ierse kalveren

De prijs voor nuchtere kalveren staat mede onder druk doordat er Ierse kalveren naar Nederland komen. Ieren laten hun koeien in het voorjaar afkalven. Van Mourik hoort in de wandelgangen dat er dit jaar meer kalveren naar ons land komen dan voorheen.

Het gaat niet denderend met de witvleessector

Arjan van Mourik, voorzitter sectorcommissie Kalverhandel Vee & Logistiek Nederland

'Cijfers heb ik niet, maar handelaren vertellen dat. Dat komt door de onzekerheid rond de brexit. Ieren verkopen veel vlees en melk naar het Verenigd Koninkrijk en verwachten wellicht in de toekomst een lage melkprijs als gevolg van de brexit.'

Minder aanbod

Het aanbod in Nederland neemt af, merkt de vleeshandelaar. 'Veel runderen zijn naar de slacht gegaan en er is minder jongvee aangehouden. Hierdoor komen er ook minder kalveren', legt hij uit.

'Verder hoor ik dat op een aantal bedrijven in de voorbije zomer hittestress optrad. Sommige koeien braken op, terwijl andere cysteus werden. Hierdoor kan het zomaar zijn dat koeien later afkalven en we eind juni een afkalfpiek krijgen.'

Fosfaatrechten

Als gevolg van de fosfaatrechten worden er meer kruislingkalveren aangeboden. 'Ook mensen die nooit dit sperma gebruikten, zijn hiermee aan de gang gegaan om zo de kalveren die niet worden aangehouden, goed tot waarde te brengen. Als ze toch kalveren moeten wegdoen, dan leveren kruislingkalveren meer op.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  60 %
 • Donderdag
  2° / 1°
  50 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer