Kamer+wil+openheid+excretie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kamer wil openheid excretie

De gehanteerde rekenregels en uitgangspunten voor de nieuwe excretieforfaits moeten uiterlijk 12 augustus openbaar worden. Dat wil de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van de Tweede Kamer.

De update van de excretieforfaits, die op 1 januari 2020 van kracht moet zijn, ligt nog ter inzage op internetconsultatie.nl. Omdat deze actualisatie vooral cijfers en geen rekenregels bevat, is het lastig om na te gaan hoe die cijfers tot stand zijn gekomen en waar eventueel punten zitten waarop gereageerd kan worden. Reageren op de internetconsultatie kan tot 14 augustus.

Eerder pleitte ook LTO Nederland voor openbaarmaking van de rekenregels. 'Hoewel we de kundigheid van de onderzoekers achter deze berekeningen niet in twijfel trekken, is het niet aanvaardbaar dat we de berekeningen op dierniveau niet kunnen reproduceren. Niet alle rekenregels zijn namelijk openbaar', laat een woordvoerder van de belangenorganisatie weten.

Na rekenen

'Simpel gesteld gaat het hierbij om de indeling in diercategorieën en zaken als productieniveau van melk of vlees, groei, exacte rantsoenen, efficiëntie en begin- en eindgewichten. Voor draagvlak bij ondernemers is het noodzakelijk dat per diercategorie is na te rekenen en in te zien waar de excretieforfaits vandaan komen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 13°
  10 %
Meer weer