'Excretienorm stikstof wordt beter'

De excretienormen voor stikstof voor melkvee worden waarschijnlijk aangepast. 'Ze passen zo beter bij de werkelijkheid', stelt bestuurslid Henk Schoonvelde van de LTO-vakgroep Melkveehouderij.

%27Excretienorm+stikstof+wordt+beter%27
© DIRK HOL

De nieuwe excretienormen, die op 1 januari 2020 moeten ingaan, liggen nu op internetconsultatie.nl ter inzage. 'Uit de berekeningen komt naar voren dat er extra stikstof in zuivere vorm vrijkomt. Dit is niet erg voor het milieu. Wetenschappelijke inzichten gaven al aan dat er een gat was', zegt Schoonvelde.

Nadeel is dat het voor ondernemers lastiger is om een Bedrijfsspecifieke Excretie (BEX)-voordeel te behalen. Dat maakt de deelname aan de BEX minder interessant. Toch is het volgens Schoonvelde belangrijk om een prikkel te houden om de stikstofuitstoot te verlagen.

Fosfaatplafond

'Door de maatregelen rond de fosfaatexcretie, zijn we erin geslaagd om daar onder het fosfaatplafond te komen. We moeten daarom óf de BEX veranderen, óf mensen via de Kringloopwijzer belonen wanneer ze sturen op stikstof. Door minimale aanpassingen in het rantsoen, kunnen ondernemers zomaar 5 procent stikstofproductie reduceren. Dit is ook gunstig ten aanzien van het stikstofplafond. Melkveehouders moeten hiertoe wel worden getriggerd.' Verder is een aantal andere maatregelen doorgevoerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer