Driftreducerend+spuiten%2C+moet+je+leren
Nieuws
© Het Hoge Noorden

Driftreducerend spuiten, moet je leren

Hoe kun je emissie terugdringen terwijl de bespuiting wel effectief blijft? Deze vraag stond woensdagavond centraal tijdens de demonstratie driftreducerende spuittechniek en emissiebeperking van Projecten LTO Noord en Delphy.

Boeren zagen op het land van Gosse Jensma en Tineke de Vries in Hallum drie verschillende spuittechnieken die leiden tot 20 tot 30 procent driftreductie. De testbedekking werd gedaan met watergevoelig papier.

De optimale effectiviteit van een bespuiting is volgens Delphy afhankelijk van hoeveelheid water, vloeistofverdeling, indringing in het gewas en plantbedekking en het soort middel. Ook de gewasstand, weerssituatie, techniek, instelling van de machine en het gebruik van de machine spelen een rol.

'We zoeken naar haalbare, effectieve en betaalbare middelen om de emissie naar het oppervlaktewater te beperken. Als we dat niet doen, worden er meer middelen verboden. Dat zie ik als een een bedreiging', motiveerde Harm Brinks van Delphy.

Dubex

Een van de boeren die zijn machine demonstreerde was Kees van der Bos uit Holwerd. Hij investeerde in platen aan zijn Dubex-spuit om emissie te beperken. Nu spuit hij maximaal 20 centimeter boven het gewas.

'Met dezelfde hoeveelheid vloeistof haal ik een driftreductie van 20 procent. Maar het grijpt ook fors in, ik heb schade gespoten. We moeten het leren', vertelt de akkerbouwer.

Het bedrijf in Hallum is een van de pilotbedrijven die meedoen aan het project 'perceelemissie in de hand' van Projecten LTO Noord en Delphy.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  19° / 4°
  10 %
 • Maandag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer