Akkerbouwers Haarlemmermeer gaan voor biodiversiteit

Het in 2017 gestarte agrarische biodiversiteitsproject GreenBASE in de Haarlemmermeer is verlengd tot en met 2020. De gebiedsaanpak werkt, maar vraagt wel continuïteit voor de toekomst, meldt projectcoördinator CLM Onderzoek en Advies.

Akkerbouwers+Haarlemmermeer+gaan+voor+biodiversiteit
© Koen van Wijk

In Greenbase werken zes akkerbouwers en acht organisaties samen en helpen elkaar om een robuustere groenblauwe dooradering te realiseren, met meer (nuttige) biodiversiteit. BASE in GreenBASE staat voor Bermen, Akkerranden, Sloten en Erven.

Via specifieke inrichting van deze elementen in het agrarisch gebied wordt de biodiversiteit gestimuleerd. De komende jaren richt GreenBASE zich op de monitoring van bestuivers en natuurlijke vijanden in akkerranden en bermen, zoals zweefvliegen, gaasvliegen, lieveheersbeestjes en sluipwespen.

Plaagbestrijding

Met goede monitoring van bestuivers en natuurlijke vijanden willen betrokkenen vaststellen wat akkerranden en bermen kunnen bijdragen aan het stimuleren van natuurlijke plaagbestrijding van vooral bladluizen in aardappels, bieten en granen. Zo kan goed beheer van akkerranden en bermen met meer kruiden voor akkerbouwers voordelen opleveren. Bovendien levert dit kleurrijke linten op voor de bewoners in het gebied.

De afgelopen jaren zijn, behalve de akkerranden die via Collectief Noord-Holland Zuid zijn aangelegd bij de akkerbouwers, ook extra erfbeplanting en nest- en schuilgelegenheid voor vogels, vleermuizen en wilde bijen via GreenBASE aangelegd op erven. Monitoring liet direct zien welke, soms onverwachte waarden, in het agrarisch gebied aanwezig zijn.

Aanbevelingen

De samenwerking met meerdere gebiedspartijen werkt goed, stelt CLM. Maar om dat proces te organiseren, moet een van de deelnemers dit op den duur overnemen om de continuïteit te waarborgen.

Dat schrijft CLM in een tussenrapportage over GreenBASE. CLM benadrukt daarin het belang van monitoring. Monitoren door vrijwilligers blijkt in de praktijk lastig te organiseren. Werving levert niet altijd het gewenste aantal vrijwilligers op.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer