Wilde+bijen+weten+akkerranden+goed+te+vinden
Nieuws
© Han Reindsen

Wilde bijen weten akkerranden goed te vinden

Bij akkerbouwer Jan Reinier de Jong in Odoorn zijn in akkeranden bijna 350 bijen en hommels geteld. De waarnemingen van wilde bijen zegt veel over het landschap.

Van Jens Bokelaar van De Vlinderstichting kregen dinsdag twintig belangstellenden de eerste resultaten te horen van het driejarige monitoringsonderzoek op de Veldleeuwerik Broedplaats, het bedrijf de Jong. In 2018 is hier een driejarig monitoringsondezoek gestart naar bestuivers.

Vorig jaar zijn elf verschillende soorten bijen en hommels aangetroffen in de bloemenranden, waaronder de vrij zeldzame kleine harsbij. Daarnaast zijn er vorig jaar veertien verschillende soorten zweefvliegen en acht verschillende soorten vlinders waargenomen. In totaal zijn bijna 350 bijen en hommels geteld. Volgens Bokelaar zijn dit mooier resultaten gezin het extreem droge jaar waardoor de bloemenranden vroeg waren uitgebloeid.

Gastheer

Dit jaar zijn al meerdere soorten wilde bijen aangetroffen, waaronder twee parasitaire soorten. Deze soorten komen alleen voor als het goed gaat met hun gastheer, een andere soorten bij. Het monitoringsonderzoek is een gezamenlijk initiatief van BASF, De Vlinderstichting en Stichting Veldleeuwerik.

In het onderzoek worden twee bloemenmengsels met elkaar vergeleken: een standaard mengsel, dat voor een deel uit uitheemse planten bestaat, en een inheems mengsel met lokale inheemse soorten. De monitoring wordt uitgevoerd door De Vlinderstichting. De eerste resultaten van het monitoringsonderzoek tonen aan dat akkerranden waarde hebben voor hun omgeving.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer