Burgemeester+ijvert+voor+opslag+op+zuivel
Nieuws
© Alex J.de Haan

Burgemeester ijvert voor opslag op zuivel

Als iedere burger in Friesland 2,5 cent meer betaalt voor de zuivel, kan de biodiversiteit worden vergroot. Dat stelt burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden. Hij lanceerde zijn plan voor een biodiversiteitsfonds tijdens zijn afscheidssymposium donderdag in Leeuwarden.

Uit een voorbeeldberekening blijkt dat jaarlijks ongeveer 180 miljoen kilo melk wordt verwerkt in zuivelproducten die in Friesland worden geconsumeerd. Als 75 procent van de supermarkten in Friesland mee doet, levert een opslag van 2,5 cent per pak een kleine 3,4 miljoen euro op. Adviesbureau CLM doet verder onderzoek naar de mogelijkheden voor het fonds.

Verantwoordelijk

Volgens Crone moet niet alleen naar de boeren worden gekeken in het vinden van een oplossing voor een 'betere biodiversiteit en een levensvatbare landbouw'.

'We zijn allemaal medeverantwoordelijk en daar kunnen we de boeren niet alleen voor op laten draaien. Op dit moment word je als consument beloond als je de goedkoopste melk pakt. De meeste boeren willen ook heel graag anders, maar zijn vaak niet in staat om deze veranderingen door te voeren. Als econoom zeg ik: je moet de juiste prikkels aanbrengen.'

Topman Hein Schumacher van FrieslandCampina kijkt positief naar het plan. 'Het is niet met een vinger wijzen naar de boer, maar perspectief bieden om het beter te krijgen', gaf hij aan.

Shell

Volgens dijkgraaf Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân kan het plan alleen slagen als de burger ziet wat hij voor de extra centen terugkrijgt, een verkeerd voorbeeld hiervan is volgens hem 'de aflaat van Shell', doelend op de vrijwillige bijdrage die de automobilist aan de Shell-pomp kan betalen om de CO2-uitstoot van zijn auto te compenseren . 'Als die directe relatie met de consument er niet is, als hij er niet trots op kan zijn wat er gebeurt met zijn centen, dan wordt het niets.'

Directeur Food & Agri Siebe Meindertsma van Rabobank juicht het plan toe. 'De boer zit in de overlevingsstand.' Directeur Dierwetenschappen Martin Schouten van WUR sprak van een 'baanbrekend idee.'

Akkerbouwer Kees van der Bos uit Holwerd reageerde terughoudend. 'Het is een goed idee. Maar uit ervaring weet ik dat de deur vaak dicht blijf bij verdere uitvoering. Deze goede ideeën blijven vaak steken in bureaucratie.'

Timing

Oud-landbouwminister en -burgemeester van Leeuwarden Hayo Apotheker bekende dat hij even moest wennen dat een burgemeester 'met een landbouwthema komt'. Misschien wil hij voorsorteren op het ministerschap', grapte hij. Hij is positief over het plan. 'Eerder was ik niet zo'n natuurliefhebber, nu zie ik hoe mooi het is dat de grutto er is. De timing valt gunstig, er is discussie over mestwetgeving en het klimaat en de ruimtelijke ordening. Dit moet waarachtig mogelijk zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer