Raad+wil+meer+biodiversiteit+op+pachtgrond+Leeuwarden
Nieuws
© Jaap Schaaf

Raad wil meer biodiversiteit op pachtgrond Leeuwarden

Boeren in gemeente Leeuwarden moeten natuurinclusiever werken. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde onlangs voor een motie hierover. Alleen VVD en Lijst058 waren tegen.

PAL/GroenLinks, PvdA, D66 en Partij voor de Dieren vragen het gemeentebestuur in de motie beleid te maken, waarbij voor het verpachten van grond aan boeren een natuurinclusieve werkwijze centraal staat. De partijen willen dat de gemeente kijkt naar het toepassen van kruidenrijke mengsels en verhoging van de biodiversiteit. Ook moet er beleid komen voor bemesting, gebruik van bestrijdingsmiddelen en (uitgesteld) maaien.


Volgens fractievoorzitter Evert Stellingwerf van Pal/GroenLinks is er een 'enorme beweging van agrarisch Nederland richting natuurinclusieve landbouw'. 'Veel boeren staan er open voor en overheden moeten daarin een rol spelen. Dat doen kerken ook met hun grond. Provincie Fryslân heeft onlangs ook beleid gemaakt over haar pachtgronden. Het is tijd voor gemeente Leeuwarden om dat ook te doen.' De partijen verzoeken het college van burgemeester en wethouders om de beleidsnotitie voor maart volgend jaar aan te bieden aan de gemeenteraad.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer