Voedselveiligheid+is+het+allerbelangrijkste
Column
© Peter Roek

Voedselveiligheid is het allerbelangrijkste

Vorige week kwam in het nieuws dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen blaam treft voor de fipronilcrisis. Ze hebben volgens het onderzoek goed gehandeld. Ze zijn in het gelijk gesteld. De boeren hadden zelf moeten weten dat dit middel niet gebruikt had mogen worden.

We weten allemaal dat deze crisis gevolgen voor verschillende bedrijven heeft gehad. Pluimveehouders hebben in goed vertrouwen het middel gebruikt. Het heeft de bedrijven enorm veel geld gekost. Tot frustratie van Nederlandse pluimveehouders hebben de kippenboeren die zijn getroffen in België, wel een financiële tegemoetkoming gehad. In Nederland is dat niet gebeurd. Hoe kan dat?

Maar nu naar de toekomst kijken: hoe kunnen we dit voorkomen? Natuurlijk zijn we als pluimveehouders zelf verantwoordelijk voor onze producten. Dat houdt in dat we veel controleren en nazoeken, elke vracht voer wordt gemonsterd, bij elk medicijn en vitamine wordt gekeken of dit is toegestaan, de waterkwaliteit wordt bemonsterd en zo nog veel meer. Dit alles zorgt voor een enorme administratieve taak. Dus als je tegenwoordig boer wilt worden, neem dan een goede secretaresse in dienst.

Bloedluis bestrijden wordt steeds lastiger. In de loop der jaren zijn de toegestane middelen steeds verder uitgedund. We moeten dus op zoek naar alternatieven. Dit kan bijvoorbeeld door roofmijten te gebruiken. Of door een middel gebruiken dat je door het drinkwater kunt mengen. Of door stalsystemen aan te passen, zodat de luizen geen hoekjes meer hebben waarin ze kunnen leven. Daarnaast wordt het steeds belangrijker om de stallen tussen de rondes door goed te reinigen.

Als je tegenwoordig boer wilt worden, neem dan een goede secretaresse in dienst

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

Voedselveiligheid voor de consument is het allerbelangrijkste. De kwaliteit van onze eieren moet natuurlijk te vertrouwen zijn voor elke consument, in binnen- en buitenland. We moeten samen zorgen dat de consument het vertrouwen blijft houden.

Ik denk dat we allemaal veel hebben geleerd van de fipronilcrisis. We zijn er allemaal van doordrongen dat we samen een mooi, veilig en betrouwbaar product op de markt moeten kunnen brengen en hier werken we allemaal met hart en ziel aan.

Ik wens iedereen een mooie zomer toe.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer