Eindelijk tijd voor 'grootste hobby'

Na een drukke periode is de grootste drukte achter de rug. Eerst zijn de kippen weggegaan en hebben we veel aanpassingen in onze stal moeten doen. De drinknippels zijn vervangen en we hebben nieuwe eibeschermplaten gezet.

Eindelijk+tijd+voor+%27grootste+hobby%27
© Peter Roek

Dit natuurlijk naast onze normale werkzaamheden, zoals het schoonspuiten van de stal en weer klaarmaken voor de nieuwe kippen. Gelukkig is dit allemaal goed verlopen.

Toen de kippen er eenmaal waren, kwam onze nieuwe eiersorteermachine, een Moba 100. Daarvoor was een goede planning nodig, want de kippen blijven elke dag eieren leggen.

's Morgens hebben we nog eieren geraapt met onze oude machine. Om 10 uur begon de verbouwing. Eerst moesten we de oude machine eruit halen, daarna moesten we deel voor deel de nieuwe machine erin plaatsen en 's avonds liep de machine al.

Voor onze nieuwe eiersorteermachine was een goede planning nodig, want de kippen blijven elke dag eieren leggen

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

De volgende ochtend hebben de elektricien en monteur van de robot de laatste afstellingen gedaan en in de tussentijd kon de Moba worden ingesteld. Een nieuwe printer en een aantal testronden later… en het werkt! Om 13 uur draaien we de eieren van de laatste dagen. Nog wel wat onwennig, maar alles werkt.

Nu ook dit achter de rug is en de kippen na een lange periode waarin er dreiging van vogelgriep was, weer buiten lopen, hopen we onze kippen gezond te houden.

Zo zullen er goede resultaten worden gehaald. Wat de prijzen van de eieren zullen doen, wordt afwachten.

Het is natuurlijk niet zo dat we ons hoeven te vervelen. We hebben jonge kippen, dus veel rondes door de stal. We moeten goed opletten dat er niet te veel grondeieren komen.

En natuurlijk krijg ik een beetje meer tijd voor mijn 'grootste hobby': het kantoorwerk. Ik moet ervoor zorgen dat alles up-to-date is. Je moet, als je gecertificeerd wilt blijven voor KAT, VLOG, IKB en Beter Leven, heel wat papierwerk invullen, terugsturen en controleren. Maar dat is iets van deze tijd, denk ik. Alles moet te achterhalen en te controleren zijn. En dat wordt in de toekomst alleen maar meer.

Ik wens iedereen een mooie zomer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer