Door+de+bomen+het+bos+nog+zien
Column
© Peter Roek

Door de bomen het bos nog zien

Vroeger werd je boer omdat je van dieren hield. Dat is flink veranderd. Natuurlijk word je nog steeds boer omdat je gek bent op dieren, maar je bent tegenwoordig veel meer dan alleen maar liefhebber. Je bent econoom, loodgieter, elektricien, controleur, dataverwerker et cetera. Wat komt er tegenwoordig veel bij kijken.

Elke voerlevering bewaren we monsterzakjes met voerbon en dat gedurende een jaar. De leverancier stuurt voerbonnen automatisch door naar de KAT-databank. Daar wordt alles over ons bedrijf geregistreerd: hoeveel voer komt er binnen, hoeveel eieren gaan eruit; alle stalmetingen en bijzonderheden worden bewaard.

Dit is maar een van de vele registraties die worden gedaan.

Maar ook voor consumenten is het soms lastig om door de bomen het bos nog te zien. Er zijn veel keurmerken die door allerlei organisaties en stichtingen kunnen worden toegekend aan bedrijven. Maar zitten consumenten hierop te wachten? Weten ze nog waar het over gaat? Zijn ze bereid om hier meer voor te betalen?

Wij doen ons best om aan de eisen van deze keurmerken te voldoen, leggen het tijdens excursies uit en proberen transparant te blijven

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

Wij doen ons best om aan de eisen van deze keurmerken te voldoen, leggen het tijdens excursies uit en proberen transparant te blijven. En ja, wij zien van de meeste keurmerken het nut wel in.

Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat er zoveel papierwerk bij hoort dat ik minder tijd overhoud om door de stal te lopen en de kippen te verzorgen. Maar ja, qua tijd moet je ergens bezuinigen. Er zijn zoveel mooie dingen in het bedrijf en mijn hart ligt niet bij het werken achter de computer. Maar helaas, het hoort erbij.

Wij hebben vrije-uitloopkippen met twee sterren van het Beter Leven-keurmerk. We zijn KAT (Duits importcertificaat) en IKB (Integrale Ketenbeheersing) gecertificeerd. We voldoen aan de eisen van VLOG (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik).

Bij elk certificaat hoort een controle. De ene jaarlijks, de andere om de paar maanden, met bijbehorende facturen en papieren. Mocht u nu denken dat de certificaten overbodig zijn, dan hebt u het mis. Zonder deze certificaten kunnen wij onze eieren moeilijker kwijt, hebben we minder afzetmogelijkheden en dus minder geld. Nu maar hopen dat consumenten dit ook waarderen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer