Fipronil%2C+wat+een+impact%21
Column
© Peter Roek

Fipronil, wat een impact!

Sinds een paar weken is onze sector weer volop in het nieuws. Jammer genoeg na de vogelgriep afgelopen winter, nu weer geen goed nieuws.

In België is het balletje gaan rollen. Daar kwamen de eerste geluiden vandaan dat er bedrijven zijn die bloedluis behandeld hebben met een middel dat niet toegestaan is.

De actieve stof in het middel is fipronil, dit kan boven de toegestane dosis schadelijk zijn voor de gezondheid. Fipronil is ook aanwezig (in lage dosis) in onder andere vlooienbandjes en druppels tegen teken voor huisdieren.

Iedereen houdt zijn hart vast voor wat er nu weer gaat gebeuren. In Nederland, België, maar ook in andere landen werd met dit middel gespoten in de stallen, om de bloedluis die aanwezig was, te doden.

Fipronil blijft in het vet van de hennen opgesloten tot ongeveer zes maanden na gebruik van dit schoonmaakmiddel.

De bedrijven die met dit middel gespoten hebben, zijn door de NVWA bemonsterd. Tijdelijk zijn deze bedrijven op slot gezet, totdat de uitslag van deze monsters bekend is. Wanneer de uitslagen binnen zijn, wordt per bedrijf bekeken hoe het verder gaat.

Er zijn verschillende mogelijkheden: hennen slachten of hennen ruien. Hierdoor gaan de hennen hun vetreserves aanslaan en verlaat fipronil het lichaam.

Verder zullen de stallen grondig gereinigd moeten worden.

Al deze opties zullen door het ministerie van Economische Zaken worden bekeken, waarna bekend wordt wat er daadwerkelijk moet gaan gebeuren.

Gelukkig hebben wij als bedrijf dit middel niet gebruikt. Maar we leven erg mee, met alle gedupeerden. Dit is verschrikkelijk voor alle betrokkenen.

Bij onze eierautomaat hebben we voor onze klanten een papier opgehangen, waarin we uitleggen dat onze eieren veilig zijn. Daarnaast hebben we een verklaring moeten tekenen voor onze eierhandelaar, waarin we verklaren het middel niet gebruikt te hebben, ook de opfok wordt daarbij nagegaan.

Kortom, voor iedereen weer een spannende tijd! Succes gewenst aan iedereen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer