Weer+bijna+zomer
Column
© Peter Roek

Weer bijna zomer

In de zomer zitten we niet stil. De vraag naar stereieren wordt steeds groter, dus gaan we daarmee aan de slag. Eén stal gaat leeg. Die maken we schoon en voorzien we van aanpassingen die nodig zijn om scharreleieren met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming te kunnen leveren.

Een deel van ons bedrijf is al gericht op vrije-uitloopeieren met 2 sterren van het Beter Leven-keurmerk. We willen ons bedrijf klaar voor de toekomst maken. Dit jaar doen we de ene stal en we hopen volgend jaar de andere stal te kunnen aanpassen op scharreleieren met 1 ster. We zijn nu druk met de vergunning, wat veel tijd kost. We merken dat dat de laatste jaren niet gemakkelijker is geworden is. Steeds meer regels.

Concreet houdt het aanpassen van de stal naar een stal voor scharreleieren met 1 ster in dat we de beluchting en ventilatie moeten veranderen vanwege de uitstoot van fijnstof en geur, dat we een buurtdialoog organiseren en dat we een overdekte uitbouw realiseren.

De buurtdialoog hadden we afgelopen week. Er was een mooie opkomst. Er kwamen veel vragen: 'Krijgen we meer overlast van fijnstof en geur?', 'Komt er meer vrachtverkeer?', enzovoorts. Antwoord: Nee, we houden net zo veel kippen als voorheen, dus is er niet meer vrachtverkeer. En de uitstoot blijft gelijk (of wordt minder) door een betere beluchting en ventilatie. Al met al een goede avond. Het wordt voor ons nog een forse uitdaging om op tijd klaar te zijn voor de nieuwe kippen komen.

Het wordt voor ons nog een forse uitdaging om op tijd klaar te zijn voor de nieuwe kippen komen

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

Deze week ben bestuurslid geworden van de Coöperatie Duurzame Energieproductie Pluimveehouderij (DEP). Ik vind het een leuke uitdaging; langs een andere kant kijken naar onze sector. Ik heb nog niet veel bestuurservaring, op het bestuur van Schijfs Toneel na dan, maar het is een mooie uitdaging.

Je vertegenwoordigt een grote groep mensen en je moet er mede voor zorgen dat dit mooie initiatief goed blijft draaien. Ik vind dat de mestverbranding belangrijk is voor onze sector en waarschijnlijk ook voor andere sectoren, dus ik heb er zin in.

Er kwam plaats in het bestuur omdat Johan Jochems is gestopt. Hij heeft vanaf het begin in het bestuur gezeten en alles mee opgezet. Dit is een forse uitdaging geweest, maar de initiatiefnemers van DEP mogen zeker trots zijn op het resultaat. Bedankt Johan, ik hoop dat ik het een goed vervolg kan geven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer