Nieuwe+droogtunnel+zorgt+voor+veel+werk
Column
© Peter Roek

Nieuwe droogtunnel zorgt voor veel werk

We hebben het de laatste maanden erg druk gehad. Eerst gingen er kippen weg, dus moesten we de stal reinigen.

Dit doen we zelf, in eigen beheer. Eerst maken we alles stofvrij en brengen we alle lossen delen naar buiten om ze op de spuitplaats te reinigen. Daarna zetten we de stal goed nat en spuiten deze met heet water uit. Dit doen we om de luizen er zoveel mogelijk uit te krijgen.

Tijdens het spuiten zijn we begonnen aan het afbreken van de oude mestdroogtunnel. Dit is een flinke klus. Eerst hebben we de buitenmuren eraf gehaald en de drukkamer afgebroken. De tunnel zelf was zo gedaan, daar hoefden we niet zuinig op te zijn. We hebben hem meteen in de oudijzercontainer gegooid.

Toen deze eruit was, hebben we de rest uitgespoten. Gelukkig liep dit volgens plan. We liepen op schema, zoals we dat zelf hadden opgesteld.

Ik zal blij zijn als alles weer in een normaal ritme komt

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

De nieuwe droogtunnel is een VDL-platendroger geworden. Toen alles netjes schoon en droog was, zijn de monteurs meteen begonnen met het opbouwen van de nieuwe droogtunnel. Na één week stond hij er vrijwel.

Ondertussen waren wij bezig met de voorbereidingen van het ruimen van de vrije-uitloopstal. Strooisel eruit, de kippen ruimen en weer schoonmaken.

Dat zijn lange dagen, weinig vrij, veel spierpijn, ook op plaatsen waar ik niet eens wist dat ik spieren had.

Ook bij deze stal moest de oude droogtunnel worden verwijderd. De mest van deze stal zal via transportaanvoerbanden bij de nieuwe tunnel komen. Zo hopen we dat de mest, en dan vooral 's winters, beter zal drogen.

Inmiddels schiet het op. De transportaanvoerbanden achter de stal zijn gemonteerd, de elektricien is druk bezig om alles af te krijgen, want deze week komen de nieuwe vrije-uitloopkippen al. En als die er zijn, moet de mestband werken.

Al met al is het een flinke klus. Ik zal blij zijn als de andere hennen er ook weer op zitten en alles weer in een normaal ritme komt.

Hopelijk hebben we de komende jaren veel plezier van de nieuwe tunnel en kunnen we het af en toe wat rustiger aan gaan doen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer