Veemarkt+Leeuwarden+aast+op+De+Hemrik
Nieuws
© foto Jenze Kingma

Veemarkt Leeuwarden aast op De Hemrik

Veemarkt Leeuwarden wil een pand op industrieterrein De Hemrik kopen. Volgens voorzitter Andries Kingma van Stichting Veehandelscentrum Noord-Nederland komt er over enkele maanden duidelijkheid of de financiering van het pand aan de Siriusweg 6 haalbaar is.

De veemarkt zit al decennialang bij de WTC-hallen, aan de rand van het centrum van de Friese hoofdstad. Doordat hier plannen zijn voor een nieuw voetbalstadion van FC Cambuur, bioscoop, supermarkt en een dependance van de Friese Poort is er geen ruimte meer voor de veemarkt.

'Het is geen ideale locatie voor een veemarkt. Wij zien niet veranderd, maar de omgeving wel. Zo zitten we dichtbij een hotel en casino', geeft Kingma aan.

Parkeerplekken

Volgens de voorzitter veroorzaakt de veemarkt als ze naar het pand aan de rand van het industrieterrein verhuist niet veel overlast. 'Er zijn naast parkeerplekken voor personenauto's voldoende parkeermogelijkheden voor honderd vrachtauto's. Dat laatste is heel belangrijk. Er zijn niet veel panden die geschikt zijn voor exploitatie van een veemarkt, ze hebben vaak wel parkeerplekken voor personenauto's maar niet voor vrachtauto's', verzekert

De Hemrik is bovendien goed bereikbaar, stelt Kingma. 'Het industrieterrein zit in het centrum van onze huidige aanvoer. Vanuit het zuiden, maar ook vanuit het noordoosten is de locatie goed bereikbaar.' Het pand van 3.000 vierkante meter staat leeg. Het werd door een transportbedrijf gebruikt als overslagruimte voor de Koopmans Meelfabriek in Leeuwarden.

Dierenwelzijn

Wanneer de veemarkt naar het pand verhuist, zal ze het gebouw ruimer inrichten voor dierenwelzijn. Ook klimaatbeheersing kan in het pand beter. Bovendien wil de veemarkt investeren in het schoonmaken en ontsmetten van de aan- en afvoerhal.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  6° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer