VVD+wil+veemarkt+in+Leeuwarden+behouden
Nieuws
© foto Jenze Kingma

VVD wil veemarkt in Leeuwarden behouden

De VVD-fractie van gemeente Leeuwarden vindt dat de veemarkt in Leeuwarden moet blijven. Deze week werd bekend dat de veemarkt in de WTC-hal moet wijken voor het Cambuurstadion.

In Leeuwarden worden jaarlijks 150.000 dieren verhandeld. Leeuwarden is een van de drie plaatsen in Nederland die een veemarkt heeft. En is de enige veemarkt van het noorden, stelt de VVD in vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Volgens de liberalen is de betekenis van de markt voor de landbouw en stad groot. 'Een fysieke marktplaats waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Bovendien is dit nu nog de enige veemarkt in het noorden', geeft raadslid Sietze Bouma aan.

Dairy Campus

Daarbij komt dat Leeuwarden vanouds een landbouwstad is en zich de laatste jaren meer en meer als prominente landbouwstad ontwikkeld met veel agro gerelateerde werkgelegenheid, vindt de VVD. 'Te noemen valt onder andere de Dairy Campus, CRV Delta en meest recent, de nieuwe vestiging van slachterij Vion.'

Landbouwgedeputeerde Johannes Kramer liet woensdag al weten dat hij voor behoud van de veemarkt in Leeuwarden is.

Landbouwgeschiedenis

Ook veemarkt-voorzitter Andries Kingma gaat er vanuit dat de markt in Leeuwarden blijft. 'Sinds eeuwen is Leeuwarden de marktplaats voor vee. De stad heeft een rijke, langdurige landbouwgeschiedenis.'

Over een eventuele locatie wilde Kingma nog niet veel kwijt. Ook niet of de markt bij Vion en Dairy Campus komt. 'Alles is nog open.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer