Goede+prijs+koeien+bij+hoge+aanvoer+in+Leeuwarden
Nieuws
© Het Hoge Noorden

Goede prijs koeien bij hoge aanvoer in Leeuwarden

De aanvoer van slachtvee op veemarkten blijft onverwacht hoog, terwijl de prijzen goed zijn. Sinds december is de kiloprijs zelfs nog met enkele dubbeltjes verhoogd. Ook wordt met de nieuwe slachterij van Vion in Leeuwarden de slachtcapaciteit verhoogd.

Woensdag doneerde stichting Veemarkt Leeuwarden een koe aan Vion. Die was in januari al toegezegd. Toen stond een kunstkoe tijdelijk model. De slachterij in Leeuwarden is sinds februari in gebruik.

Hier worden onder meer de dieren van het regionale programma 'Waddenrund' geslacht, een project met vijfhonderd veehouders uit de buurt van de Waddenzee, waarbij de runderen weidegang krijgen. Met de slachterij in Leeuwarden is er sprake van een geringe afstand tussen veebedrijf en slachterij.

2.500 runderen

Daarnaast worden in Leeuwarden biologische runderen geslacht. De totale capaciteit van deze nieuwe Vion-slachterij wordt 2.500 runderen per week.

De aanvoer met vijfhonderd tot zeshonderd dieren per week is boven verwachting en iets boven het gemiddelde

Andries Kingma, voorzitter veemarkt Leeuwarden

Hoewel door de focus op duurzaam vlees niet ieder rund van de veemarkt welkom is, is voorzitter Andries Kingma van de veemarkt enthousiast over de komst van de slachterij. 'We hebben jarenlang een slachterij in Leeuwarden gehad. Het is goed dat nu met Vion een partij die bepalend is voor de afzet van vlees, zich hier vestigt.'

Marktaanvoer op niveau

Kingma roemt de aanvoer en de prijzen van het vee op de veemarkt. 'De aanvoer met vijfhonderd tot zeshonderd dieren per week is boven verwachting en iets boven het gemiddelde', zegt hij.

'We gingen ervan uit dat veel melkveehouders vorig jaar al veel vee hadden verkocht en nu wilden melken. Toch merk je dat, wellicht vanwege de dure fosfaatrechten, ondernemers nu de mindere koeien selecteren voor verkoop. Ze realiseren zich dat ze beter één dier in januari kunnen wegdoen dan twaalf dieren in december.'

Prijs

Dat de prijs daarbij zelfs sinds december nog met enkele dubbeltjes omhoogging, werd enigszins verwacht. 'Na de enorme aanvoer in 2017 werd gedacht dat dit zou worden getemperd.'

Uit RVO-cijfers blijkt dat in de eerste acht weken van dit jaar met gemiddeld 13.286 runderen per week minder runderen zijn geslacht dan de gemiddelde 13.489 runderen over heel 2017. De RVO-prijswaarneming is met 2,84 euro voor koeien in week 8 ook hoger dan de 2,72 euro in de laatste week van 2017.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 12°
  20 %
Meer weer