Friese+gedeputeerden+bezoeken+veemarkt
Nieuws
© Jacob van Essen

Friese gedeputeerden bezoeken veemarkt

Gedeputeerde Staten en de commissaris van de Koning van Friesland Arno Brok brachten woensdagavond een bezoek aan de veemarkt in Leeuwarden. Aanleiding is de mogelijke verplaatsing van de veemarkt.

Er zijn plannen om op het terrein van de veemarkt het nieuwe Cambuurstadion te laten verrijzen. Volgens voorzitter Andries Kingma van de veemarkt heeft de veemarkt al een aantal alternatieve locaties in Leeuwarden op het oog.

'Het duurt hoogstwaarschijnlijk nog anderhalf jaar of langer voordat het Cambuurstadion ook werkelijk verhuist. Maar mocht er voor die tijd een goede locatie in beeld komen, dan wachten we dat natuurlijk niet af', geeft Kingma . Hij overtuigde de gedeputeerden en de commissaris van de Koning van het nut en de noodzaak van een veemarkt.

Concurrentie

'Het heeft een ontzettend belangrijke functie, zowel qua prijsvorming als logistiek. Nederland telt zo'n tachtig verzamelplaatsen. Daar kun je uniforme koppels selecteren en bij de inkoper afleveren. Dat is voor een veemarkt niet anders. Daarbij speelt ook het economische aspect. Er is een stuk concurrentie en prijstransparantie op de veemarkt. Zo zijn de koeien nu veel duurder dan in 2016.'

Gisteren werden ruim 500 koeien aangevoerd. Dat was boven verwachting, aldus Kingma. 'We hadden verwacht dat de aanvoer wat lager zou liggen, vanwege de geblokkeerde bedrijven. Maar de aanvoer was gelijk aan die van de vorige week. Ook de prijs is goed. Dat mag ook wel, want het zijn barre tijden voor boeren.'

Enthousiast

Volgens Kingma liep het college enthousiast over de veemarkt. 'Op een na waren ze er allemaal. Ze wilden het niet missen. Het was een gezellige boel, speels en informeel. We hebben er een klein feestje van gemaakt met een diner. En het was een reünie voor commissaris van de Koning Brok. Hij heeft als wethouder van Leeuwarden de veemarkt ook wel bezocht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer