Leeuwarder veemarkt haalt snel geld binnen via obligaties

Stichting Veehandelcentrum Noord-Nederland heeft inmiddels 750.000 euro opgehaald aan obligaties voor de nieuwe locatie van de Leeuwarder veemarkt.

Leeuwarder+veemarkt+haalt+snel+geld+binnen+via+obligaties
© Jacob van Essen

Voorzitter Andries Kingma verwacht met de obligatielening het streefbedrag van 1 miljoen euro ruimschoots te halen. 'Dat er zoveel animo is, verwondert ons. Er zijn gepensioneerde veehandelaren en veehouders die een belegging zoeken en ons hiermee willen steunen.'


Maar ook andere partijen zijn geïnteresseerd, geeft hij aan. 'Die zijn voor behoud van de Leeuwarder markt, onder andere vanwege de marktwerking. De primaire sectoren raken de grip op op de prijsvorming kwijt.'

Schuldbewijs

De obligatie, een verhandelbaar schuldbewijs, kost 2.500 euro per stuk en heeft een looptijd van 25 jaar. Vanaf het tweede jaar heeft de stichting de mogelijkheid om af te lossen via uitloting. Op de obligatielening zit een rente van 4 procent per jaar. 'Daarmee hangen we iets boven de marktprijs', stelt Kingma. De eerste obligaties werden anderhalve week geleden uitgegeven.

Voor de nieuwe locatie op het bedrijventerrein Hemrik ist 3,5 miljoen euro nodig. Kingma is nog in onderhandeling met de provincie en gemeente Leeuwarden over financiële steun. Het resterende bedrag wil de stiching lenen via de bank.

Cambuur-stadion

De Leeuwarder markt moet verhuizen, omdat op het huidige terrein bij de WTC-hallen in Leeuwarden het Cambuur-stadion wordt gerealiseerd. Nog dit jaar wil de veemarkt in het nieuwe pand trekken. De huidige locatie huurt de stiching voor 250.000 euro per jaar.

Deze last zal wegvallen op de nieuwe locatie. Daarnaast geeft de plek ruimte voor het uitbreiden van de activiteiten door meer handelsdagen. Door gewijzigde regelgeving mogen er ook weiderunderen en importvee worden verhandeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer