%27Varken+zelf+is+je+belangrijkste+werknemer%27
Nieuws
© Topigs Norsvin

'Varken zelf is je belangrijkste werknemer'

Het welzijnsaspect verbeteren door het individuele gedrag van varkens in een groep te monitoren. 'Aan de grote dataflow die dat oplevert, proberen wij fokwaarden voor sociaal gedrag te koppelen', zegt Lisette van der Zande, onderzoeker bij Topigs Norsvin.

De varkenshouderij verandert en dat stelt andere eisen aan de dieren die daarin worden gehouden. Van der Zande, lid van het robuustheids- en welzijnsplatform van Topigs Norsvin, sprak daar vorige week over tijdens een symposium in Wageningen.

Van der Zande lichtte het onderzoek toe waarbij met cameratechnologie gegevens worden verzameld over het sociale gedrag van varkens. 'Die data moeten we vertalen naar fokwaarden.'

Nieuwe mogelijkheden

Van der Zande spreekt van een uniek project. Om het belang ervan te illustreren, zegt ze: 'De slachtoffers van staartbijten zijn bijvoorbeeld te identificeren aan de wonden, de dieren die het probleem veroorzaken, de 'bijters', zijn veel moeilijker te detecteren zijn. Door cameraobservaties lukt dat nu wel.'

'Wij zoeken naar varkens die zich socialer gedragen. Op je bedrijf is je varken namelijk je belangrijkste werknemer. Die moet goed omgaan met z'n soortgenoten, de omgeving en werkers in de stal', merkt Roy Strikkeling van Topigs Norsvin op. Het onderzoek vindt plaats in de nucleuspopulatie in Paradise Valley in het Canadese Winnipeg onder 12.000 gespeende biggen.

• Bekijk een video over het onderzoek

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer