Minder+methaanuitstoot+door+grasveredeling
Nieuws
© Johan Wissink

Minder methaanuitstoot door grasveredeling

Graszaadveredelaar Barenbrug zet in Australië forse stappen om gras te veredelen dat in de koe zorgt voor 10 procent minder methaanproductie.

Volgens directeur John Thijssen van Barenbrug moet het Australische gras over zes jaar op de markt komen. Vooralsnog niet in Europa, want bij de veredeling wordt gebruikgemaakt van Crispr-Cas. De producten van deze veredelingstechniek mogen niet in Europa worden verhandeld. 'In Europa werken we via traditionele veredeling ook aan een soortgelijk gras, maar dat verloopt trager', vertelt Thijssen.

De veredeling moet leiden tot beter verteerbare celwanden met minder lignine. Dit kan in combinatie met voldoende structuur voor een goede penswerking, weet de directeur van Barenbrug. 'De mate van het verouderen van de celwanden bepaalt die verteerbaarheid. Bij slecht verteerbaar gras ontstaat methaan in de pens.'

Structuurrijk

Barenbrug gebruikt voor de veredeling Engels raaigras en rietzwenkgras. Die laatste grassoort is structuurrijk. 'Toch is rietzwenkgras populair, omdat dit goed tegen droogte en natte voeten kan. Dat maakt het toekomstbestendig. Daarom richten we ons bij de veredeling juist ook op deze soort.'

Thijssen benadrukt dat een nieuw gras niet de enige oplossing is voor de broeikasgasproblematiek. 'Het draagt bij aan het verminderen van de uitstoot, net als het juiste maai- of inschaarmoment.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer