Rietzwenkgras week na mais doorgezaaid

Melkveehouder Corné Rommens uit Hoeven zaaide een week na de maiszaai rietzwenkgras door. Daarmee wil hij aan de derogatie-eis voldoen om per 1 oktober een vanggewas te hebben staan.

Rommens had het gras nog een week later kunnen zaaien, want dan had de mais een nog grotere voorsprong gehad. 'Rietzwenkgras is een traaggroeiend gewas. Dat hebben we bewust een week na de maiszaai gezaaid, zodat de mais met een voorsprong begint', vertelt hij. 'Maar na de inzaai van het rietzwenkgras viel de kou in en kwam de mais veel later op dan ik had verwacht.'

Achteraf gezien had de melkveehouder met het rietzwenkgras nog een week langer kunnen wachten om de mais iets meer voorsprong te geven. 'De mais staat er nu mooi op met wat voorsprong. Het rietzwenkgras is in banen gezaaid en niet in de maisrij. Daarmee hoop ik dat de mais minder concurrentie van het rietzwenkgras ondervindt.'

Maiskiemplantjes

Het voordeel van deze aanpak is dat Rommens het gras zelf kan zaaien. Belangrijk is wel dat de mais nog niet boven de grond uit komt. 'Voordeel van de huidige aanpak is dat ik dit zelf kan zaaien. Het zaaimoment is lastig te bepalen. Je moet de maiskiemplantjes niet raken. Ook moet je niet te lang wachten. Na veel regen wordt het doorzaaien lastiger.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  12° / 4°
  85 %
Meer weer