Friesland+stemt+tegen+verlenging+geitenstop
Nieuws
© René Eijsink

Friesland stemt tegen verlenging geitenstop

Een meerderheid van de Friese Staten is tegen een verlenging van het slot op de geitenhouderij tot 1 augustus volgend jaar. CDA, VVD, ChristenUnie, Forum voor Democratie en PVV stemden woensdagmiddag tegen het collegevoorstel.

Friesland is de eerste provincie die de geitenstop er per half augustus vanaf haalt. 24 Statenleden stemden tegen het voorstel, waaronder collegepartijen CDA en VVD, 19 waren voor. CDA heeft erg geworsteld met het advies van de GGD om de geitenstop te handhaven, geeft Statenlid Maaike Prins aan.


'We hebben toen het verbod in februari werd ingesteld niet goed naar de achtergronden kunnen kijken. Nu hadden we hier een paar maanden de tijd voor. Er is geen toename van het aantal geitenbedrijven, zoals eerder werd gesteld. Gezondheid is niet te betalen, maar uit alle documentatie en informatie blijkt dat het risico op gezondheidsrisco's te dun is om een stop af te kondigen. We weten nog niet of het aantal longontstekingen een relatie heeft met geitenhouderijen. We vinden de onderbouwing onvoldoende om hier voor te stemmen.'

Waterbedeffect

Volgens ChristenUnie-lijsttrekker Wiebo de Vries bestaat het waterbedeffect niet, voor het provinciebestuur een van de redenen om het verbod in te stellen. 'Er zijn geen geitenhouders vanuit Gelderland en Noord-Brabant naar Friesland gekomen toen daar al een stop was.' Daarbij komt dat Friesland niet met Brabant te vergelijken is, vindt hij. 'De sector in Friesland beslaat nog geen 4 procent van de totale geitenhouderij. Waar in Friesland vijf geiten per vierkante meter worden gehouden, is dat in Brabant vijf keer zoveel.'

Wanneer er duidelijk wordt dat er wel een causaal verband is tussen longontsteking en geitenhouderij moeten de Staten daarover ogenblikkelijk op de hoogte worden gesteld, benadrukt het Statenlid. 'Dan kunnen we alsnog direct een stop invoeren.'

Fryske Natsjonale Partij (FNP) is voor een langere geitenstop. 'We vinden de sectorale belangen heel belangrijk. Maar zolang er nog veel onduidelijkheid is over de gezondheid van de bevolking, moet de geitenstop verlengd worden', stelt Wopke Veenstra.

Bokje

'Met deze geitenstop zijn geitenhouders het bokje', vindt VVD-Statenlid Marten Dijkstra. 'De stop is gebaseerd op het gevoel. Angst is een slechte raadgever. Er is geen causaal verband tussen geitenhouderijen en longontsteking. Friesland kun je niet vergelijken met Noord-Brabant, we hebben hier een hoge mate van grondgebonden geitenhouderijen. We willen ondernemers niet tot 2021 in onzekerheid laten zitten als het RIVM-onderzoek naar buiten komt.'

De motie van CDA, ChristenUnie, Partij van de Arbeid en Forum voor Democratie om beleid te maken voor de geitenhouderij, kreeg voldoende steun. Daarin vroegen de partijen onder meer aandacht voor een duurzame geitenhouderij, groei op een passende plek met een passende omvang, zodat maatwerk mogelijk blijft, kringlopen en grondgebondenheid.

Aanzuigende werking

Landbouwgedeputeerde Johannes Kramer zei tegen Omrop Fryslân te vrezen voor een aanzuigende werking van geitenhouders uit andere provincies nu de Staten tegen een verbod zijn. 'Los van de stikstofproblematiek is dit de eerste provincie die dat doet. Het kan zijn dat geitenhouders uit Gelderland nu naar Friesland gaan.'

Geiten zijn volgens hem hartstikke leuke beesten en geitenhouders prima ondernemers. 'Maar is er een risico op een verhoogde kans op longontsteking, zeker voor kinderen en ouderen. Als overheid moeten we denken aan ons meest kostbare bezit: gezondheid. Wij zeggen daarom: wacht op het onderzoek, bij twijfel niet inhalen. Ik moet constateren dat de meerderheid van de Staten daaraan voorbij is gegaan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer