VVD wil af van Friese geitenstop

VVD Friesland wil dat de geitenstop er in die provincie vanaf gaat. Dat geeft Statenlid Marten Dijkstra aan na de expertmeeting over de geitenhouderij.

VVD+wil+af+van+Friese+geitenstop
© Johan Wissink

'Met de kennis van nu vinden wij de informatie te summier om de hele sector op slot te zetten in Friesland. Er zijn andere instrumenten om de groei niet explosief toe te laten nemen. Gemeenten kunnen op het gebied van ruimtelijke ordening ook stappen zetten.' Andere coalitiepartijen als het CDA reageren wat terughoudender. 'Wij kijken er kritisch naar', stelt Maaike Prins.


Na het debat is er weinig overtuigend bewijs dat er meer longontsteking bij geitenhouderijen in Friesland voorkomt, concludeert beleidsadviseur Roel Visser van LTO Noord. 'De discussie lijkt gekanteld. Wij achten de kans reëel dat de geitenstop er vanaf gaat.'

Onderzoek

De partijen pleiten dat de GGD ook onderzoek doet in Friesland, zoals in Overijssel gebeurt. Dat onderzoek gaat er volgens een GGD-woordvoerder niet komen. Volgens de GGD is het in Friesland statisch gezien niet mogelijk, vanwege het te klein aantal bedrijven in die provincie.

Geitenhouder Henk van Roekel gaf aan dat het aantal geitenbedrijven met vijftig geiten of meer van 25 gedaald is naar 22 dit jaar. Hij pleit voor versoepeling van het verbod door bestaande bedrijven de mogelijkheid te geven gereguleerd te groeien. Binnenkort debatteren de Provinciale Staten over de melkgeitenhouderij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer