Geitenstop+Noord%2DHolland+van+kracht
Nieuws
© René Eijsink

Geitenstop Noord-Holland van kracht

Provinciale Staten van Noord-Holland hebben nieuwe regels voor de geitenhouderijen in Noord-Holland vastgesteld. De geitenstop is ingesteld vanwege een mogelijke relatie tussen gezondheidsklachten en de nabijheid van geitenbedrijven.

Er mogen geen nieuwe geitenbedrijven in de provincie worden gevestigd, bestaande mogen niet uitbreiden en omschakeling naar geitenhouderij is niet meer toegestaan. De geitenstop geldt ook voor kinderboerderijen en particulier hobbymatig gehouden geiten.


De stop geldt met terugwerkende kracht tot 12 december 2018. Vergunningen of meldingen die voor deze datum zijn aangevraagd, blijven geldig. De geitenhouder mag niet meer geiten houden dan in zijn huidige vergunning vermeld staat. Dat geldt ook voor het aantal geiten dat is gemeld via de meldingen activiteitenbesluit.

Onderzoek

De provincie heeft de geitenstop ingesteld vanwege de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid. Uit onderzoeken blijkt dat inwoners binnen een straal van 2 kilometer van een geitenhouderij meer kans hebben op een longontsteking, geeft provincie Noord-Holland aan.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet in opdracht van de ministeries van landbouw en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzoek naar de mogelijke samenhang tussen geitenhouderijen en longklachten bij omwonenden. Zodra de precieze oorzaken van de gezondheidseffecten duidelijk zijn, wordt ook duidelijk of en zo ja welke (bedrijfs)maatregelen kunnen worden genomen. De afronding van dat onderzoek wordt in 2021 verwacht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer