Friese+Statenleden+betwisten+geitenstop
Nieuws
© René Eijsink

Friese Statenleden betwisten geitenstop

Bij steeds meer Statenleden in Friesland rijst de vraag of een geitenstop in de provincie nodig is. Dat werd onlangs duidelijk tijdens de commissievergadering over de stop op de geitenhouderij.

Half februari kondigde de provincie een geitenstop af na advies van de GGD. De provincie wil nu voor bedrijven met meer dan negen geiten de stop verlengen, zodat eerst goed gekeken kan worden naar de uitkomsten van het onderzoek van RIVM dat in het najaar wordt verwacht.


Vijf geitenhouders hebben uitbreidingsplannen, liet gedeputeerde Johannes Kramer doorschemeren. PvdA-Statenlid Lilianne van den Broek vroeg zich af of het mogelijk is onderscheid te maken tussen een verbod op nieuwvestiging en een verbod op uitbreiding van bestaande bedrijven.

'De stop is ingevoerd om een waterbedeffect te voorkomen. Maar dat zegt niets over bestaande bedrijven.' Maaike Prins van het CDA wilde weten of er in plaats van een verbod regels kunnen komen voor het aantal beesten per locatie.

Worsteling

Gedeputeerde Kramer gaf aan dat het eerste juridisch onmogelijk is. 'Het advies van de GGD om een geitenstop in te voeren gaat over nieuwvestiging en uitbreiding.'
De gedeputeerde antwoordde voorzichtig op de vraag van Prins. 'Ik kan niet zeggen dat ik daar mogelijkheden voor zie. Maar ik wil er de komende weken wel naar kijken. Je ziet mijn worsteling.'

Harrie Graansma van PVV vindt een verbod niet nodig. 'Deze stop is gebaseerd op een situatie in andere provincies. Er is geen causaal verband tussen geitenhouderijen en mensen met longontsteking. We moeten niet op voorhand stoppen met de geitenhouderij.'

Daar is Kramer het niet mee eens. 'Bij twijfel moeten we niet inhalen. Dat is het advies van de GGD. We moeten niet gokken met de gezondheid van mensen.'

Forum voor Democratie verwacht door de geitenstop significante economische schade, zei Maarten Goudzwaard. Wat de economische schade is, dat kon Kramer niet zeggen. Wel dat het verbod in Noord-Brabant gunstig is voor de Friese geitenhouders, hun melkprijs is sindsdien met enkele centen omhoog gegaan.

Buitenproportioneel

Geitenhouder Klaas Sjoerd Meekma noemt de stop 'buitenproportioneel.' 'Het is gebaseerd op onderzoek in Brabant. Daar hebben ze tien keer zoveel geiten en vier keer zoveel mensen. Het frustreert flerende bedrijven. Het is er meer gekomen vanwege de agenda van de Partij van de Dieren dan vanwege de volksgezondheid. Er is geen hard verband gevonden dat er meer longontsteking voorkomt bij geitenhouderij. De GGD kan van alles adviseren. Als je de gezondheidsdienst vraagt vindt ze het ook een goed idee om het verkeer stil te leggen vanwege volksgezondheid met het gevolg dat de hele economie komt plat te liggen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer