Friese geitenstop versoepeld

De geitenstop in Friesland geldt voorlopig nog zeker een jaar. Mede op aandringen van LTO Noord versoepelde de provincie het verbod wel op enkele punten.

Friese+geitenstop+versoepeld
© Johan Wissink

Uitzondering op het verbod is het afmesten van geitenbokjes tot een leeftijd van tien weken en geboren binnen het eigen bedrijf. Een verbod geldt ook niet voor die bedrijven die, voor de afkondiging van de geitenstop, op 14 februari, een vergunningaanvraag hebben ingediend.


De provincie kondigde in februari een stop op geitenhouderijen af op basis van een advies van GGD-Fryslân. Er bestaat mogelijk een relatie tussen gezondheidsklachten van omwonenden en de aanwezigheid van geitenhouderijen in de buurt, meldt de provincie. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet hier landelijk onderzoek naar in opdracht van de ministeries van volksgezondheid en van landbouw.

Niet omschakelen

De in februari afgekondigde voorlopige stop betekent concreet dat zich in Friesland geen nieuwe geitenhouderijen mogen vestigen. Maar ook dat bestaande bedrijven niet mogen uitbreiden. Verder mogen bestaande veehouderijen niet omschakelen naar deze sector.

Om het tijdelijke verbod door te voeren, moet de Verordening Romte 2014 worden gewijzigd. Op het Ontwerp Wijzigingsverordering Romte 2014 dat ter inzage heeft gelegen, zijn vijf reacties binnengekomen. De provincie heeft op grond daar van de verordening aangepast. Provinciale Staten nemen op 10 juli een besluit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  70 %
 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
Meer weer