Strikte controle op Gelderse geitenstop

Provincie Gelderland blijft scherp toezien op de geitenstop. Volgens een woordvoerster zijn er op verschillende plekken in de provincie geitenhouderijen 'die extra aandacht verdienen'.

Strikte+controle+op+Gelderse+geitenstop
© Twan Wiermans

Op dit moment speelt de onrust over de geitenstop in de gemeenten Maasdriel en Gendt. De provincie riep alle gemeenten in december per brief op om extra te handhaven. 'Via de omgevingsdienst kreeg de provincie signalen dat ondernemers wilden uitbreiden, waardoor mogelijk illegale situaties konden ontstaan', meldt de zegsvrouw.


In de lammertijd zijn nieuwe problemen aan het licht gekomen, omdat sommige geitenhouders in hun milieuvergunning niet voldoende ruimte voor jongvee hadden aangevraagd. Daarop hebben verschillende gemeenten geitenhouders een dwangsom opgelegd. Vier boeren vochten die met succes aan bij de rechter.

Dierenwelzijn

De voorzieningenrechter oordeelde dat vier geitenhouders in Ede, Nijkerk en Barneveld de dieren op hun bedrijf niet hoeven te verwijderen, zoals de gemeentes hadden geëist. Volgens de rechter kan het sluiten van deze bedrijven leiden tot een acuut dierenwelzijnprobleem. Daarmee weegt de rechter het belang van de geitenhouders zwaarder dan het belang van de gemeente om te handhaven.

In speciale casusteams buigt de overheid zich nu over knelgevallen. Daarin werken provincie, gemeente en omgevingsdienst samen. Ze stellen een actieplan op om toezicht te houden op bedrijven. Gedeputeerde Staten hebben vorige maand aangekondigd om ook vergunningen in strijd met het verbod te blokkeren of een zienswijze in te dienen. Op 30 augustus 2017 heeft Provinciale Staten de geitenhouderij in de provincie op slot gezet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
Meer weer