Telers+ontvangen+weerstation+voor+smart+farming
Nieuws
© Eigen Foto

Telers ontvangen weerstation voor smart farming

De eerste telers van CZAV ontvangen deze week een Sencrop-weerstation als onderdeel van een smart farming-pilot. Het helpt telers om de juiste teeltmaatregelen te nemen.

Ruim zestig leden meldden zich aan met interesse in een nauwkeurige weersvoorspelling en -meting op hun eigen perceel. Koppeling aan de Gewis software van AgroVision maakt het voor de deelnemers mogelijk om straks met hun veldspecifieke weerdata bijvoorbeeld het spuitmoment veel nauwkeuriger te bepalen.

De weerstations worden deze week gefaseerd uitgeleverd. De akkerbouwers installeren het weerstation zelf. ‘Het is een kwestie van aansluiten en hij doet het. Nog geen uurtje werk’, stelt Maarten Heijne van Sencrop. Vervolgens worden alle weerstations uit de pilot in een netwerk gekoppeld. ‘Deelnemers kunnen kiezen van welke tien andere stations ze data willen inzien. Handig als bijvoorbeeld percelen verderop liggen.’

Beste spuitmoment

Akkerbouwer Paul Versluijs uit Scherpenisse is één van de deelnemers. Hij maakt al gebruik van de Gewis-software, maar zocht nog naar meer exacte en lokale weerdata. ‘Die informatie is voor ons belangrijk en komt heel nauw. We vertrouwen erop bij het bepalen van het beste spuitmoment en lokale omstandigheden kunnen dan wel eens het verschil maken. Ik verwacht dat we met een eigen weerstation onze teeltbeslissingen nog verder kunnen optimaliseren.’

De pilot loopt gedurende een maand en adviseurs van CZAV zorgen voor begeleiding. ‘We zijn zelf nieuwsgierig naar de mogelijkheden en willen onze bijdrage leveren aan een verantwoorde teeltmaatregelen’, stelt CZAV-adjunct directeur Ko Francke. ‘‘De belangstelling is overweldigend, ik denk vooral vanwege de praktische waarde.’

De nauwkeurige weerdata ondersteunen het ‘fingerspitzengefühl’ van de telers en geeft vertrouwen. ‘Met nauwkeurige data wordt het mogelijk om teeltmaatregelen efficiënter uit te voeren. Dit past bij Integrated Crop Management (ICM) en is goed voor het teeltrendement’, zegt Francke.

Netwerken

Wereldwijd staan er meer dan 7.000 weerstations van Sencrop in het veld die met elkaar verbonden kunnen worden in netwerken. De Sencrop-gemeenschap bestaat vandaag de dag al uit 11.000 akkerbouwers, waarvan 1.400 verbonden aan adviesmodules voor spuitadvies en ziektemanagement.

‘De belangrijkste meerwaarde zit in het onafhankelijke systeem en de relatief lage aanschaf- en abonnementskosten’, zo stelt Heijne. ‘’Omdat we onze data kunnen koppelen met managementsoftware van verschillende leveranciers, kun je nog correctere en concretere teeltbeslissingen nemen. We hopen met de pilot ook in Nederland het netwerk verder uit te bouwen. Zodat straks boeren hun teelten kunnen sturen en evalueren op basis van plaats specifieke weerdata.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer