Kansen+met+cichorei+onder+vervroegingsfolie
Nieuws
© Wageningen UR

Kansen met cichorei onder vervroegingsfolie

Cichorei vroeg zaaien onder folie geeft goede resultaten. De kroppen zijn dan behoorlijk groot, de wortelpennen hebben een voorsprong en er is weinig kans op tarra bij de oogst.

Dat blijkt uit ervaringen van enkele telers in het werkgebied van CZAV. Eind maart zaaiden een aantal telers hun cichorei op dit vroege tijdstip. De afweging tussen vroeg zaaien en wachten werd door deze groep toen gemaakt.

De grond was voldoende vochtig en goed bewerkbaar. Regen werd op langere termijn niet voorspeld. De nog lage bodemtemperatuur kon het kiemen en de opkomst echter vervelend vertragen met een mogelijk onregelmatige opkomst en lastige onkruidbeheersing als gevolg.

Klimaatdoek

Dat laatste werd opgelost door een deel van het areaal direct na zaaien met vervroegingsfolie te bedekken. Op twee plaatsen in het werkgebied van CZAV gebeurde dat. Onder een klimaatdoek, dat licht, lucht en waterdoorlatend is, kan de cichorei zich optimaal ontwikkelen.

Een doek is meerdere jaren bruikbaar. Die investering en de benodige tijd om het aan te brengen en verwijderen is mogelijk rendebal gezien de verwachting van een hogere opbrengst van circa 10 ton per hectare. Dat kan al snel tussen de 700 en 800 euro per hectare meer opleveren.

Onkruidbeheersing

Door het inwerken van Bonalan en Kerb op de rij tijdens het zaaien, is een basis gelegd voor de eerste onkruidbeheersing. De basisbemesting werd uitgevoerd voor zaai. Dat concept maakt een snelle opkomst en vlotte beginontwikkeling mogelijk. Teeltadviseurs werken in het cichoreiteeltoptimalisatie programma Cimone.

Cimone is een hulpmiddel waarmee meer inzicht in de effecten van teeltmaatregelen wordt verkregen. Zo kunnen telers via Cimone hun teelt verbeteren. Dit voorbeeld en experiment met de folie zijn mooie onderwerpen die in zo’n programma aan de orde komen. Evenals de inzet van Quickstart als startmeststof bij zaai wat de beginontwikkeling stimuleert.

Aantrekkelijk concept

In de tweede week van mei werd het tijd om de folie weg te halen. Onder de folie verschenen kroppen loof van 15 tot 20 centimeter en ook de wortelpennen hadden qua grootte een enorme voorsprong. De verdere teeltmaatregelen waaronder schoffelen werden voortgezet. De kans dat dan onder goede omstandigheden met weinig tarra kan worden geoogst is aantrekkelijk in dit concept.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer