CZAV, Monie en Scalda werken samen in uienproject

Coöperatie CZAV, uienverwerker Monie en het Scalda Groen College in Goes werken het tweede jaar op rij samen in een uienproject. Studenten van het Scalda Groen College voeren het project uit.

CZAV%2C+Monie+en+Scalda+werken+samen+in+uienproject
© Haijo Dodde

Het project zelf omvat het uittesten van verschillende praktische variabelen op aangeven van telers van Monie en CZAV. Vorig jaar heeft Monie telers betrokken bij het project door hun naar input te vragen via Twitter. Op een perceel, beschikbaar gesteld door Monie, zijn in plantuien verschillende proefveldjes aangelegd.

De opbrengst en kwaliteit worden gemonitord op basis van verschillen in verdichting van de grond, meststoffen, grofheid van het uitgangsmateriaal, plantdichtheid en herbiciden. Dit jaar wordt ook het opbrengstverschil in een standaard object met druppelirrigatie meegenomen. Dit laatste staat in een steeds toenemende belangstelling, omdat telers uitbreiding van en alternatieven voor beregening zoeken.

Dronevluchten

Gedurende het seizoen worden er ook dronevluchten uitgevoerd. Bekeken zal worden welke bijdrage deze data uit de lucht, op basis van verschillen in bladmassa, kunnen bijdragen aan teeltoptimalisatie. Later in het seizoen zullen de studenten per object de opbrengst, kwaliteit en maatsortering bepalen om zo in kaart te brengen in welke mate de teelttechnische maatregelen van invloed zijn op de opbrengst en kwaliteit.

De samenwerking is tot stand gekomen na een bijeenkomst van de onderwijsinstellingen in de regio. Zij waren op zoek naar zinvolle samenwerkingen in productieketens op het gebied van data en precisielandbouw. Dit project is daaruit voortgekomen en is er bovendien een mooi voorbeeld van.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer