CZAV+noemt+verloop+graanmarkt+teleurstellend
Nieuws
© CZAV

CZAV noemt verloop graanmarkt teleurstellend

Ondanks de hoogste poolprijzen van de afgelopen vijf jaar, heeft de graanmarkt de hoge verwachtingen volgens landbouwcoöperatie CZAV niet waargemaakt.

CZAV betaalt voor maal- en zomertarwe van oogst 2018 een netto-eindprijs van 177 euro per ton. De eindafrekening voor baktarwe en voor voertarwe komt op respectievelijk 179 euro en 172 euro per ton. Voor brouwgerst is een nettoprijs van 180 euro per ton uitbetaald. De prijzen zijn inclusief eiwittoeslag vanaf 12,5 procent voor baktarwe met een hectolitergewicht van minimaal 76 kilo.

Volgens CZAV zal 2018 de telers en ook de coöperatie nog lang heugen. Door het droge weer was de kwaliteit van de tarwe goed, maar vielen de producties tegen. De gemiddelde opbrengst van de aangeleverde wintertarwe kwam uit op 8,9 ton per hectare.

Export blijft achter

CZAV wijst erop dat het prijsniveau voor tarwe tijdens de oogstperiode nog enorm steeg vanwege tegenvallende oogsten in Europa. Tot het nieuwe jaar was de verwachting dat de markt door de schaarste vragend zou blijven. Echter door de relatief hoge prijsvorming van EU-tarwe bleef de export van granen achter en dat resulteerde uiteindelijk in een prijsdaling.

Dat effect werd vervolgens in het voorjaar nog versterkt door berichten over een grotere uitzaai voor het nieuwe seizoen en nauwelijks problemen door uitwintering in Rusland. Voor Zuidwest-Nederland meldt CZAV tot slot dat het groeiseizoen voorspoedig verloopt. Volgens de coöperatie zijn de vooruitzichten voor het komend seizoen op de internationale graanmarkten voorzichtig positief.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer