Minder actieve stoffen maakt middelenkeuze lastiger

De gewasbeschermingswereld laat steeds minder actieve stoffen toe. 'Wereldwijd zien we een dalende trend in de ontwikkeling van nieuwe moleculen of werkzame stoffen', constateert productmanager Johan Buis van CZAV.

Minder+actieve+stoffen+maakt+middelenkeuze+lastiger
© Nieuwe Oogst

Op de teelt- en gewasbeschermingsbijeenkomsten staat CZAV stil bij de ontwikkelingen op de markt van gewasbeschermingsmiddelen. Tijdens deze bijeenkomsten blijkt overduidelijk dat telers het bij gewasbescherming het steeds lastiger krijgen om een goede oplossing te vinden.


De wetgeving rondom het toelatingsbeleid wordt strenger, waardoor bedrijven de ontwikkeling van nieuwe actieve stoffen vaak te duur vinden. 'Een andere reden dat er minder actieve stoffen zijn toegelaten, is dat grote spelers in de branche fuseren. Zo kunnen ze kosten besparen en samen de krachten bundelen op het gebied van onderzoek', zegt Buis.

Emissies beperken

De akkerbouwketen werkt hard om de emissies te beperken, om zo de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden. Door het invullen van de erfemissiescan is eenvoudig in kaart te brengen wat de emissierisico's afkomstig van het erf zijn. Daarnaast kan biodiversiteit het natuurlijke evenwicht stimuleren. Dit kan de weerbaarheid van het teeltsysteem vergroten.

De geïntegreerde teeltaanpak blijft een belangrijk onderwerp tijdens de teelt- en gewasbeschermingsbijeenkomsten. Nog bewuster inzetten van gewasbeschermingsmiddelen in het teeltsysteem helpt om de impact op het milieu te verkleinen, zonder dat aan effectiviteit hoeft te worden ingeboet. Dat kan door teeltplannen en -handelingen op elkaar af te stemmen.

Bodemgezondheid

Door de inzet van bodemverbeteraars kunnen telers de bodemgezondheid bevorderen en daarmee de ontwikkeling van gezonde planten. Plantversterkers en bladmeststoffen maken planten weerbaarder. Maar ook alternatieven voor gewasbescherming, zoals de inzet van natuurlijke vijanden, wordt onderzocht. Een goed voorbeeld hiervan is de steriele-insectentechniek als alternatief voor het wegvallen van Mundial als zaadcoating voor uienzaad.

Meer afnemers in de hele voedselketen vragen om Planet Proof geteelde producten. Door het kenmerkende bonusmalussysteem, met een maximum aan in te zetten actieve stof, nemen teeltrisico's toe. Het is zaak deze goed in kaart te brengen, te managen met de adviseur en te bespreken met de afnemer. Telers die voor Planet Proof kiezen, kunnen zich hier onder andere door CZAV laten adviseren.

Praktijkproeven

Tijdens de bijeenkomst blijkt dat het voor telers niet makkelijker wordt. De kracht zit hem in onderzoek en het aanleggen van praktijkproeven om te kijken welke teeltmethodes het meest rendabel zijn. Door het samenwerkingsverband met CropSolutions kan CZAV kennis en inkoop bundelen.

Op de jaarlijkse kennisbijeenkomsten worden de onderzoeksresultaten teruggekoppeld aan telers. Daardoor blijven ze op de hoogte van de actualiteiten en nieuwste ontwikkelingen in gewasbescherming. En telers kunnen mede hierdoor hun nieuwe strategie voor komend teeltseizoen uitstippelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer