Vogelgriepvergoeding+voor+Belgische+pluimveehouders
Nieuws
© Nationale Beeldbank

Vogelgriepvergoeding voor Belgische pluimveehouders

Ruim zestig Belgische pluimveehouders krijgen een schadevergoeding omdat ze zijn gedupeerd door het laagpathogene vogelgriepvirus H3N1. De Europese Commissie heeft hier groen licht voor gegeven.

Het effect van het H3N1-virus is desastreus. Het virus verspreidt zich razendsnel en veroorzaakt veel sterfte en daling van de eiproductie tot wel 100 procent. Maar omdat het een laagpathogene variant betreft, geldt er geen verplichte ruiming. Op grond daarvan kan er ook geen compensatie worden uitbetaald aan de getroffen bedrijven, omdat dit kan worden gezien als ongeoorloofde staatssteun.

• Lees ook: Nog steeds geen gecoördineerde bestrijding Belgische vogelgriep

In een overleg tussen de Vlaamse en federale landbouwminister van België en Europees Commissaris Hogan is daarover nu toch een akkoord bereikt. De Belgische overheid heeft groen licht gekregen om pluimveehouders financieel te compenseren voor de ruimingsmaatregelen die nodig zijn om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer