Zorgen+om+laagpathogene+vogelgriep+in+Belgi%C3%AB
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Zorgen om laagpathogene vogelgriep in België

Nederlandse pluimveehouders zijn bang dat de verspreiding van het het laagpathogene H3N1-virus, dat inmiddels op 33 pluimveebedrijven in België is vastgesteld, overslaat naar Nederland. Ze maken zich grote zorgen volgens pluimveevoorman Eric Hubers van LTO/NOP.

'Nederlandse en Belgische pluimveehouders doen onderling veel zaken en er gaan veel broedeieren en kuikens over en weer', zegt Hubers. 'Het risico is levensgroot dat de ziekte overslaat naar Nederland.'

Niet bestrijdingsplichtig

De Belgische overheid hoeft echter in principe geen maatregelen tegen de ziekte te nemen omdat laagpathogene vogelgriep geen bestrijdingsplichtige ziekte is. 'Maar omdat op de getroffen bedrijven de dieren ernstige klinische verschijnselen hebben, zoals hoge uitval en productiedaling, is er nu toch een regeling in de maak waarbij er geruimd kan worden en de pluimveehouder een vergoeding krijgt. De Europese Unie heeft daarvoor groen licht gegeven', weet Hubers.

Het kan echter nog wel tien dagen duren voordat de regeling er is. 'Tot die tijd zijn de zieke dieren nog een grote infectiebron', aldus Hubers.

Volgens de voorzitter van de LTO/NOP vakgroep pluimveehouderij is de sector inmiddels zeer alert en worden alle risico's uitgesloten. 'Maar de incubtietijd van de ziekte is een aantal weken. 'We weten dus niet wat zich nog kan openbaren.'

Calamiteitenfonds

De adviescommissie Pluimveegezondheidszorg, waarvan Hubers voorzitter is, heeft inmiddels besloten om vanuit het calamiteitenfonds geld vrij te maken voor nader onderzoek naar gedrag en opbouw van het laagpathogene H3N1-virus. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) gaat het onderzoek uitvoeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer