Geco%C3%B6rdineerde+aanpak+vogelgriep+Belgi%C3%AB+laat+op+zich+wachten
Nieuws
© Dick van Doorn

Gecoördineerde aanpak vogelgriep België laat op zich wachten

In België kunnen met het laagpathogene H3-virus besmette koppels nog niet worden geruimd. De Europese Commissie geeft nog geen groen licht voor een gecoördineerde aanpak. 'Een goed monitor- en bestrijdingsplan is nu niet mogelijk.'

Dat zegt Hugo Bens, voorzitter leghennenhouders LTO/NOP. 'Het laagpathogene H3-virus is geen veewetziekte, maar veroorzaakt veel problemen. Kippen stoppen met eieren leggen en lijken niet te herstellen.'

Tussen België en Nederland zijn veel pluimveerelaties en dierverplaatsingen. 'Helaas hebben we onvoldoende zicht op alle dierverplaatsingen. Omdat het geen veewetziekte is, kunnen we niet beschikken over de juiste data', zegt Bens.

Het aantal besmette bedrijven is nu al 38; 17 vleesvermeerderings-, 19 leg-, 3 kalkoen- en 2 vleeskuikenbedrijven. Op bedrijven met meerdere stallen gaat het virus ondanks preventieve maatregelen over naar de andere stallen.

Staatssteun

Ondanks de ministeriële overeenstemming voor een gecoördineerde bestrijding geeft de Europese Commissie nog geen groen licht. De laag pathogene H3-stam staat niet op de OIE-lijst of Europese lijst van de te bestrijden ziekten. Een vergoeding vanuit het sanitair fonds wordt dan aangezien als staatssteun die later terugbetaald moet worden.

De Belgische overheid en sector blijven zich inzetten om tot een goede regeling te komen. Vanuit het sanitair fonds zijn bioveiligheidsmaatregelen genomen en de mest van besmette bedrijven wordt verbrand of gecomposteerd.

Onderzoek

Tot nu toe zijn er in Nederland nog geen problemen met H3 gesignaleerd. De Gezondheidsdienst voor dieren (GD) onderzoekt het virus en het ziekteverloop.

'De besmetting verloopt anders dan voorgaande besmettingen en er is nog geen zicht op de secundaire ziekte. Dat onderzoeken we bij de GD en we monitoren koppels waarvan wij weten dat deze afkomstig zijn uit het risicogebied in België', vertelt Bens.

Bioveiligheid

Pluimveeorganisatie Avined dringt aan op het strikt uitvoeren van alle bioveiligheidsmaatregelen en alert te blijven op klinische verschijnselen van AI. 'Het voorkomen van H3-besmetting is prioriteit. Bij een besmetting zal Nederland tegen dezelfde problemen aanlopen bij de Europese Commissie', zegt Bens.

Een aantal aan- en afleverende bedrijven is al overgegaan op het strenge AI-hygiëneprotocol zoals vermeld op avined.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer