Geen aanwijzing voor H3N1 bij Nederlands pluimvee

Er zijn geen aanwijzingen voor de aanwezigheid van H3N1 bij Nederlands pluimvee, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Dat laagpathogene vogelgriepvirus werd onlangs in België vastgesteld.

Geen+aanwijzing+voor+H3N1+bij+Nederlands+pluimvee
© Twan Wiermans

GD waarschuwt desondanks pluimveehouders en de sector alert te zijn en insleep te voorkomen. Of de uitval in België primair door het vogelgriepvirus wordt veroorzaakt of dat andere ziektekiemen hierbij een rol spelen, wordt onderzocht. Die laatste mogelijkheid wordt bij de huidige uitbraken waarschijnlijk geacht, stelt de GD. Bij verhoogde uitval met een bacteriële oorzaak wordt vaker een onderliggende luchtweginfectie gevonden, waaronder een enkele keer laagpathogene vogelgriep.

Pluimveehouders krijgen het advies om bij twijfel contact op te nemen met hun dierenarts. Er kunnen EWS-swabs worden genomen voor uitsluiting van vogelgriep en dieren ingestuurd voor sectie, zodat deze op aanwezigheid van diverse ziekteverwekkers kunnen worden onderzocht.

Melden

Uitval van meer dan 0,5 procent gedurende twee dagen of meer dan 3 procent per week per koppel, moet worden gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Er is geen bestrijdingsplicht voor vogelgriep door H3N1.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer