Nog+steeds+geen+geco%C3%B6rdineerde+bestrijding+Belgische+vogelgriep
Nieuws
© Twan Wiermans

Nog steeds geen gecoördineerde bestrijding Belgische vogelgriep

Het aantal Belgische bedrijven dat momenteel is getroffen door het laag pathogene H3 influenzavirus is ondertussen opgelopen tot 59. Dat meldt de Belgische Boerenbond.

Er zijn momenteel nog vijf bedrijven in onderzoek. Tot op heden blijft het wachten op een gecoördineerde bestrijding door het Belgische Voedselagentschap FAVV. Ondanks de bioveiligheidsmaatregelen blijven er nieuwe besmettingen bijkomen.

'Het is voor de sector al lang duidelijk dat het virus zich met de wind verspreidt', stelt de Boerenbond. Zonder een efficiënte bestrijding is het volgens de belangenorganisatie een kwestie van tijd voordat het virus naar andere regio's overslaat. Daarom blijft de bond sterk aandringen bij de bevoegde overheden om snel werk te maken van een gecoördineerde bestrijding met een compensatie voor de waarde van de dieren.

Extra maatregelen

Deze week was er een overleg met het sanitair fonds, de sectororganisaties, het FAVV en vertegenwoordigers van kabinet Ducarme. Tijdens het overleg werd een reeks met extra biosecuritymaatregelen afgekondigd die ervoor moeten zorgen dat het virus zich niet verder verspreidt. Ook worden controles door overheden, de personen en keuringsinstanties die in hun opdracht werken voorlopig tot een minimum beperkt.

De Boerenbond vindt de maatregelen echter onvoldoende om de ziekte een halt toe te roepen. 'Feit is dat bedrijven zullen opzetten in een besmette omgeving en dat zorgt ervoor dat het virus blijft rondlopen', deelt de bond mee.

Geen compensatie

Tijdens de vergadering bleek ook dat de Europese Commissie bezwaar blijft maken tegen het gebruik van het sanitair fonds om de bedrijven te compenseren bij de ruiming van de dieren. De laag pathogene H3-stam staat immers niet op de OIE-lijst of de Europese lijst van de te bestrijden ziekten en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt.

Een vergoeding uit het sanitair fonds of andere overheidsmiddelen zal namelijk gezien worden als staatssteun en zal naderhand dus door de bedrijven terugbetaald moeten worden. Dat is geen optie voor de Boerenbond. Die wil snel kapitaal via een lening ter beschikking stellen aan de sector.

Symptomen

Op dat moment kan akkoord worden gegaan met de ruiming van alle positieve bedrijven waar er symptomen aanwezig zijn. Ondertussen wordt verder gezocht naar mogelijkheden om te komen tot een gecoördineerde bestrijding met een vergoeding voor de geruimde dieren, die ook de goedkeuring van Brussel krijgt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  3° / 1°
  90 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  13° / 4°
  50 %
Meer weer