Acties+in+%27Roadmap%27+moeten+gevolgen+vogelgriep+beperken
Nieuws
© Ruud Ploeg

Acties in 'Roadmap' moeten gevolgen vogelgriep beperken

Via 28 actiepunten moet het risico op uitbraken van hoogpathogene vogelgriep worden verkleind. De punten staan in een roadmap die is opgesteld door het ministerie, de pluimveesector en de Dierenbescherming.

'Roadmap strategische aanpak vogelgriep', zo heet het document met 28 actiepunten dat pluimveevoorman Eric Hubers van LTO/NOP deze week aanbood aan landbouwminister Carola Schouten.

De roadmap is gemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de Dierenbescherming (DB) en de koepel van de pluimveesector Avined. De 28 acties die erin zijn uitgewerkt, zijn allemaal gericht op de preventie van uitbraken met hoogpathogene vogelgriep in de commerciële pluimveehouderij en op het beperken van de gevolgen ervan.

Doelen

De acties zijn gericht op de preventie van de insleep van het vogelgriepvirus vanuit wilde vogels, het maken van een stappenplan met als doel om te komen tot vaccinatie, het verbeteren van de biosecurity en het beperken van de gevolgen wanneer er een uitbraak van vogelgriep is.

Bij de Nederlandse pluimveesector is er draagvlak voor preventieve vaccinatie tegen vogelgriep, mits er een goed vaccin is en het gebruik geen grote nadelige handelsconsequenties heeft

Eric Hubers van LTO/NOP

Het gaat om een pakket van actiepunten voor de korte en langere termijn. Een deel van de punten is al in gang gezet, zoals een onderzoek naar het effect van windbreekgaas en de evaluatie van de monitoring van dode wilde vogels. Ook loopt er een proef met een bioveiligheidsplan.

Volgens Hubers is het stappenplan voor vaccinatie een van de punten waar de sector het eerst mee aan de slag moet. 'Bij de Nederlandse pluimveesector is er draagvlak voor preventieve vaccinatie tegen vogelgriep, mits er een goed vaccin is en het gebruik geen grote nadelige handelsconsequenties heeft', laat Hubers weten.

Goede vaccins

De realisatie van een goed vaccin noemt Hubers echter nog erg ver weg en Nederland kan hier volgens hem slechts een bescheiden rol in spelen. 'Toch zullen we ermee aan de slag moeten, omdat het er anders helemaal nooit van komt.'

Hubers pleit ook voor het flexibeler omgaan met het ophokken van kippen. Hij denkt zelf aan sneller en regionaal ophokken. Maar aan ophokken kleven nadelen ten aanzien van dierenwelzijn en economie. Opgehokt pluimvee heeft minder ruimte en variatie in leefomgeving.

Ook is in de Europese handelsregels vastgelegd dat eieren van vrije-uitloopbedrijven na zestien weken ophokken niet langer als vrije-uitloopeieren verkocht mogen worden. Dat betekent een lagere opbrengstprijs en het verlies van afnemers. Zij besluiten elders vrije-uitloopeieren in te kopen. In de roadmap zijn dan ook relatief veel acties opgenomen, die een relatie hebben met de verschillende aspecten van het ophokken.

Overschakelen

Belangrijk is volgens Hubers ook dat Avined, LNV en DB hebben afgesproken om te kijken of risicobedrijven kunnen overschakelen naar een andere bedrijfstak. 'Een bijkomende vraag is dan bijvoorbeeld of dergelijke bedrijven vrijgesteld kunnen worden van de verplichting tot aankoop van pluimveerechten', aldus Hubers.

De uitvoering van alle 28 actiepunten kost 680.000 euro, voor de acties voor de korte termijn is 160.000 euro nodig. Een deel daarvan kan binnen bestaande afspraken worden gerealiseerd.

Schouten steunt de roadmap en toonde zich welwillend ten aanzien van de financiering van de projecten. Harde toezeggingen deed ze echter niet. Wel verwees ze naar de mogelijkheid om regiodeals te sluiten, waarbij dan provinciaal geld kan worden ingezet. Het ministerie kan helpen om de deals te realiseren.

• Klik voor complete rapport op bijgesloten pdf

Downloads
Roadmap vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer