Boosheid en opluchting na afwijzen asbestverbod

De Eerste Kamer heeft dinsdag het verbod op asbestdaken weggestemd. Dat zorgde voor zowel vreugde als ergernis bij boeren en tuinders. LTO Nederland is blij met het besluit. Het is nog niet duidelijk of verplichte asbestverwijdering definitief van de baan is.

Boosheid+en+opluchting+na+afwijzen+asbestverbod
© Twan Wiermans

Het besluit van de Eerste Kamer betekent dat eigenaren van een woning, stal of schuur met een asbestdak niet worden verplicht om dit dak te vervangen. Lange tijd leek het erop dat asbestdaken vanaf 2024 verboden zouden worden. De wet hiervoor was eerder al door de Tweede Kamer goedgekeurd.

Een meerderheid van de Eerste Kamer keurde het wetsvoorstel af. De voorgestelde verplichting om asbesthoudende daken te verwijderen, is volgens de Eerste Kamer onuitvoerbaar en onbetaalbaar.

Geen zekerheid

Dit besluit geeft geen zekerheid dat asbestdaken tot in de de lengte van dagen mogen blijven liggen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft woensdag gezegd dat zij voor het einde van het jaar met een nieuw plan voor asbestsanering komt.

LTO Nederland wil uiteindelijk ook van asbestdaken af. 'Asbestdaken moeten een keer gesaneerd worden, maar de stok achter de deur is weg. Nu kun je saneren op een voor jou logisch moment', aldus Alfred Jansen, portefeuillehouder Veiligheid & Pacht.

Boos

Het besluit zorgde voor uiteenlopende emoties. Sommige ondernemers zijn boos en voelen zich 'gepakt' omdat ze kosten hebben gemaakt, vooruitlopend op een wet die uiteindelijk niet is aangenomen. Sommigen vinden dat ze hiervoor door het ministerie moeten worden gecompenseerd. Anderen zijn blij dat ze sanering voor zich hebben uitgeschoven en het geld hebben uitgespaard.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer