SamenZonderAsbest breidt uit met honderd daken

Honderd extra asbestdaken in provincie Groningen kunnen worden vervangen en voorzien van zonnepanelen, via de pilot SamenZonderAsbest van Ecoop in samenwerking met LTO Noord. Hiervoor is 600.000 euro beschikbaar gesteld vanuit het Nationaal Programma Groningen (NPG).

SamenZonderAsbest+breidt+uit+met+honderd+daken
© Tienke Wouda

SamenZonderAsbest is een van de 21 projecten in de provincie Groningen die vandaag een bijdrage kregen vanuit het NPG. De komende tien jaar komt er 1,15 miljard euro beschikbaar vanuit het rijk om de economie en kwaliteit van de leefomgeving te versterken in de aardbevingsprovincie.

• Lees ook: Dakcheck in groningse pilot SamenZonderAsbest

'We zijn blij dat we met behulp van het NPG tegemoet kunnen komen aan de grote behoefte van dakeigenaren om hun asbestdaken om te ruilen voor zonnedaken. Daarmee versnellen we zowel de asbestsanering als de lokale opwek van duurzame energie als alternatief voor aardgas. Een win-winsituatie', zegt gedeputeerde Nienke Homan.

Veel belangstelling

De belangstelling van dakeigenaren voor de stimuleringsregeling is groot, geeft de provincie aan. 182 aanvragen zijn binnengekomen voor twintig beschikbare plaatsen. De aanmeldingen betreffen vooral asbestdaken op boerderijen, maar ook op bedrijfsgebouwen en woonboerderijen.

Eind april is hieruit is een top 60 van potentieel geschikte daken samengesteld. Tot nu toe zijn acht dakchecks uitgegeven, waarvan twee daken zijn onderzocht en goedgekeurd. Ook verschillende lokale energiecoöperaties hebben gereageerd. Zij willen graag gebruikmaken van gesaneerde daken voor het opwekken van duurzame energie, samen met omwonenden.

Dankzij de NPG-bijdrage is de stimuleringsregeling SamenZonderAsbest weer opengesteld. Er kunnen honderd extra asbestdaken worden vervangen en voorzien van zonnepanelen. Het totaal komt hiermee op honderdtwintig zonnedaken. Dakeigenaren kunnen een dakcheck aanvragen, waarmee wordt onderzocht of hun dak geschikt is voor het plaatsen van een groot aantal zonnepanelen. Zo moet de dakconstructie sterk genoeg zijn voor het gewicht van de panelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  0 %
 • Zondag
  20° / 9°
  0 %
Meer weer