Asbestsanering+mogelijk+goedkoper+nu+druk+van+ketel+is
Nieuws
© Koos van der Spek

Asbestsanering mogelijk goedkoper nu druk van ketel is

Asbestsanering wordt mogelijk goedkoper nu er geen verbod komt op asbestdaken. Dat stelt Alfred Jansen, portefeuillehouder Veiligheid & Pacht bij LTO Nederland. Over de verzekering van asbestdaken heerst nog onduidelijkheid.

Het verbod op asbestdaken in 2024 hing lang boven de markt. Dat zorgde voor een oververhitte markt. 'De prijzen waren opgelopen door de tijdsdruk. Die is nu van de ketel', stelt Jansen. 'Ondernemers kunnen nu een moment kiezen dat hen het beste past, want het asbest moet toch een keer weg. Als het dak lekt, moet je het vervangen. De mensen die al hebben gesaneerd, hebben daar verstandig aan gedaan.'


De Tweede Kamer sprak in maart al de zorg uit over de marktsituatie en droeg staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om de marktontwikkelingen in de saneringsbranche in de gaten te houden.

Eenvoudiger

Een tweede element dat de prijs kan drukken, zijn de eenvoudigere beschermingsmaatregelen. Aedes, TNO, RIVM, Ecorys en de Gezondheidsraad concludeerden eerder dat verwijdering van asbest in sommige gevallen met eenvoudige bescherming kan plaatsvinden, waardoor de kosten veel lager uitpakken.


LTO Nederland greep deze inzichten aan om voor lichtere beschermingsmaatregelen te pleiten. 'Als de gezondheidsrisico's groot zijn, moet je strenge beschermingsmaatregelen treffen. Als de risico's aantoonbaar verwaarloosbaar klein zijn, zouden lichtere eisen gerechtvaardigd zijn. En in sommige gevallen is het beter om er gewoon vanaf te blijven tot vervanging noodzakelijk is', zegt Jansen.

Jansen constateert dat de nieuwe inzichten nog niet hebben geleid tot andere afspraken over het saneren, ook al heeft de Tweede Kamer hier in maart op aangedrongen. Wie nu asbest saneert, moet dus dezelfde maatregelen treffen als voorheen.

Onduidelijkheid verzekeringen

Het is onduidelijk of de verzekering van asbestdaken gaat veranderen. Sommige verzekeraars bieden bij het afsluiten van een nieuwe opstalverzekering geen dekking meer voor asbestdaken. Andere verzekeraars doen dat alleen als verzekerden met een saneringsplan aantoonbaar maken dat ze voor ingang van het verbod het asbest hebben verwijderd. Ook zijn er verzekeraars die asbestdaken wel verzekeren, maar tegen een daarbij passende hogere premie.

Hoe verzekeraars reageren op het verwerpen van het wetsvoorstel, moeten zij individueel beoordelen, stelt het Verbond van Verzekeraars. Dat heeft hierover geen richtlijn gecommuniceerd. Onder boeren en tuinders leven veel vragen over de verzekering. Jansen verzoekt deze vragen te melden bij de Informatielijnen van de regionale LTO's. 'We verzamelen de vragen en gaan dan met de verzekeraars in gesprek.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer