Asbestverbod van tafel, maar saneren gaat door

De Eerste Kamer heeft tegen het asbestverbod op daken gestemd. Toen dat dinsdag bekend werd gemaakt, dronk Alfred Jansen van LTO een borrel op het goede nieuws. 'Voor veel boeren is nu even de druk van de ketel.' Er wordt een nieuwe basis gelegd om richtlijnen op te stellen voor het saneren van asbestdaken.

Jansen is sinds 1,5 jaar binnen LTO Nederland verantwoordelijk voor de portefeuille Veiligheid en Pacht. 'Ik vond het schijnend om te zien hoe klem sommige agrarische ondernemers kwamen te zitten', zegt hij.

'Met het oog op het asbestverbod voor daken, dat in eerste instantie in 2024 zou ingaan, zag je dat verzekeringsmaatschappijen de dekking terugschroefden tot een bepaalde datum. En de kosten van een sanering liepen sterk omhoog, mede door het grote aantal aanvragen. Kortom: boeren en tuinders kwamen in het nauw te zitten.'

Binnen de hele asbestdiscussie heeft Jansen zich vooral verbaasd over hoe men in de Tweede Kamer aankeek tegen de problematiek van de boeren. 'Iedereen riep maar dat asbest gevaarlijk was en dus zo snel mogelijk weg moest. Het speelde vrijwel geen rol dat door het invoeren van het asbestverbod op daken veel agrarische ondernemers klem kwamen te zitten. Want die hadden toch genoeg tijd gehad om een oplossing te zoeken?', aldus Jansen.

In gesprek met senatoren

'Gelukkig kwam er in de Eerste Kamer een kanteling van de hele discussie. Mede door een onderzoek dat aangaf dat asbestdaken minder gevaarlijk zijn dan lange tijd werd gedacht. Toen kreeg LTO bij diverse senatoren wel voet aan de grond. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat het verbod van tafel is en dat er een nieuwe basis wordt gelegd om richtlijnen op te stellen voor het saneren van asbestdaken. Uiteindelijk moet al het asbest worden gesaneerd, hoe dan ook.'

In de uitgave van Nieuw Oogst die op zaterdag 8 juni verschijnt, staat een uitgebreid interview met Alfred Jansen over het asbestverbod.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer