Joop+Atsma%3A+Eerste+Kamer+wil+ook+van+asbest+af
Nieuws
© DIRK HOL

Joop Atsma: Eerste Kamer wil ook van asbest af

De Eerste Kamer stemde deze week tegen het verbod op asbestdaken. Toch willen ook deze politici van asbest af, zegt Eerste Kamerlid Joop Atsma (CDA).

Atsma was van 2010 tot 2012 als staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu een van de aanjagers van het verwijderen van asbestdaken en het plaatsen van zonnepanelen. Hij kwam destijds op de proppen met een stimuleringsregeling en is blij dat 40 procent van de asbestdaken is gesaneerd.


Toch zag hij als Eerste Kamerlid nu geen andere optie dan tegen de invoering van de wet te stemmen. 'Er zitten veel haken en ogen aan deze wet. De uitvoering, de betaalbaarheid en de handhaving van deze wet geven een probleem. Daarom vind ik het afwijzen van het wetsvoorstel een terechte uitkomst van de stemming.'

Overtredingen

Als de wet was aangenomen zouden mensen, maar ook de gemeenten vroeg of laat voor een dilemma staan, stelt Atsma. 'Als asbestdaken zijn verboden, moet een gemeente dan mensen of dieren op straat zetten, omdat er asbest zit in het dak van een woning of een stal? Of moeten ze gedogen, maar dan overtreden ze de wet.'

Atsma blijft overigens van mening dat asbestdaken moeten verdwijnen. 'Daar is iedereen het over eens in de Eerste Kamer. Dat is ook de boodschap die we aan het kabinet hebben meegegeven. Alleen is deze wet daar geen geëigend middel voor.' Het is nu aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat om te bepalen hoe het verder moet. Atsma verwacht niet dat er snel een nieuw wetsvoorstel klaar ligt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  16° / 6°
  65 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
Meer weer