Asbestverbod van de baan

De Eerste Kamer heeft dinsdag tegen het asbestverbod voor daken gestemd. Boeren, tuinders en burgers worden hiermee de komende jaren niet onnodig op kosten gejaagd.

Asbestverbod+van+de+baan
© Nieuwe Oogst

LTO Nederland is verheugd en tevreden over dit besluit, dat zonder goede onderbouwing van de noodzaak tot grote financiële en operationele lasten voor boeren zou leiden. LTO pleitte daarom samen met wooncorporatiekoepel Aedes bij de politiek voor een zorgvuldig asbestbeleid, waarbij de wetenschappelijke inzichten over gezondheidseffecten voorop staan.


Daar was volgens beide belangenbehartigers in het wetsvoorstel, dat het verbod zou regelen, geen sprake van. LTO en Aedes zijn dan ook blij met het besluit van de Eerste Kamer, dat rust in de achterban zal geven.

Niet overtuigd

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat stelde op de dag van de stemming nog de ingangsdatum van het verbod uit van eind 2024 naar 2028. De Eerste Kamer raakte door dit voorstel niet overtuigd en stemde alsnog tegen. Daarmee is ook 2028 van de baan. LTO Nederland en Aedes hebben daar vorige week in een brief aan de Eerste Kamer voor gepleit.

Het is nu aan de politiek om te onderzoeken hoe er wel op een verantwoordelijke manier met asbest kan worden omgegaan. De onderzoeksrapporten over asbest van Aedes, TNO, RIVM, Ecorys en de Gezondheidsraad bieden een degelijk fundament voor risicogericht maatwerk.

Realistische aanpak

LTO Nederland zal met Aedes en Vereniging Eigen Huis in gesprek gaan om tot een betere en realistische aanpak te komen voor alle dakeigenaren. Dat kan onder meer door de stoplichtmethode, die ook voor boeren kansen biedt om tot doelmatige en gedifferentieerde sanering van asbestdaken te komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer