Glasvezeloorlog woedt op Fries platteland

Een glasvezeloorlog woedt op het Friese platteland. Dat stelt LTO Noord-regiobestuurder Tineke de Vries. 'Verschillende partijen werven in gemeenten, zoals Kabelnoord en Glasvezel Buitenaf. Het gaat hard om hard. Ze gooien met modder.'

Glasvezeloorlog+woedt+op+Fries+platteland
© Alex J. de Haan

Boeren worden volgens De Vries 'gebombardeerd met uitnodigingen voor informatieavonden en aanbiedingen van providers'. Het is een warboel, geeft ze aan. 'Het is een commercieel verhaal. Daar zitten natuurlijk ook goede kanten aan, de boel wordt op scherp gezet.'

De LTO-bestuurder maakt zich echter wat zorgen over de vraagbundeling. 'Stel dat beide partijen 40 procent krijgen, dat is afzonderlijk onvoldoende om glasvezel aan te leggen. Maar samen is het 80 procent. Er is dus wel voldoende belangstelling voor de aanleg. Hoe gaat het dan verder?'

Maak keuze

De Vries roept agrarische ondernemers op te kiezen voor een van de partijen. 'Maak je keuze. Glasvezel is hartstikke belangrijk. Boeren kunnen het nu aanleggen tegen een relatief lage prijs. Als je op een later moment glasvezel wil, wordt het veel duurder.'

Een woordvoerder van Glasvezel Buitenaf snapt dat er bij mensen keuzestress kan ontstaan nu er twee partijen actief zijn in het buitengebied. 'Wij proberen daarom niet te veel informatie te sturen. Mijn tip is om te kijken welke aanbieding echt bij je past.'

Albert Heijn

Directeur Niek Geelhoed van Kabelnoord erkent dat er een 'glasvezeloorlog' gaande is. 'Wij noemen dat concurrentie. Dat is tussen een Albert Heijn en Jumbo heel normaal, maar in de infrastructuur is het een nieuw fenomeen. Bovendien kun je bij supermarkten naar de Jumbo als het je bij de Albert Heijn niet bevalt. Dat kan met glasvezel niet. Die keuze maak je voor tientallen jaren.'

Kabelnoord is sneller met de vraagbundeling in verschillende gemeenten gestart, omdat ook Glasvezel Buitenaf actief was, bevestigt Geelhoed. 'Dat levert bijzondere situaties op, zoals de aanleg van twee netwerken. In Weststellingwerf hadden wij genoeg aanmeldingen om te beginnen. Glasvezel Buitenaf won de wedstrijd niet, maar heeft wel beloofd een netwerk aan te leggen.' Volgens de directeur gebeurt dat nu met een niet rendabele businesscase.

Belangstelling

Volgens Geelhoed hoeven mensen niet bezorgd te zijn dat, wanneer de partijen afzonderlijk te weinig aanmeldingen te krijgen, maar in totaal wel voldoende belangstelling is, er geen glasvezel wordt aangelegd. 'Dan wordt hoe dan ook een netwerk gerealiseerd.' Geelhoed verwacht dat er nog 'wel wat schermutselingen zullen komen' tussen de partijen. 'Iedere dag is er weer wat nieuws. Ik sluit rechtszaken niet uit.'

Gedeputeerde Sietske Poepjes wil snel met de partijen om tafel, stelt een woordvoerder van de provincie. 'Het gevaar loert dat deze manier van concurreren de aanleg van glasvezel in de wielen rijdt. We moeten de partijen een beetje tot bedaren brengen.' Heel veel kan de provincie ook niet doen, beaamt hij. 'Juridisch kunnen we niets. Het is meer onze algemene bezorgdheid. Bereikbaarheid van het platteland gaat ons aan het hart.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer