Zorgen+onder+Groningse+boeren+over+snel+internet
Nieuws
© Pixabay

Zorgen onder Groningse boeren over snel internet

Boeren in Groningen zijn bezorgd over de aanleg van snel internet in het buitengebied. Het gaat om meer dan 13.000 aansluitingen.

'Er is ons veel beloofd, maar we betwijfelen of ze het kunnen nakomen. Dat is triest', zegt voorzitter Lammert Westerhuis van LTO Noord Het Hogeland. Bovendien is onduidelijk wie glasvezel krijgt en wie een radioverbinding, een signaal via twee of drie zendmasten en een kleine schotelantenne voor aansluitingen die moeilijk te realiseren zijn. 'De meeste boeren hebben een voorkeur voor glasvezel, omdat zij verwachten dat dat waardevaster is naar de toekomst toe.'

Volgens Carla van der Spek van Stichting Glasvezel De Marne gaat het om geruchten. 'Een enkeling is glasvezel toegezegd, terwijl diegene een radioverbinding kreeg. Het verwachtingspatroon was bij veel mensen ook anders. Dan lag er al een kabel vlakbij en dachten ze dat ze glasvezel kregen. We zien dat Rodin Broadband er hard aan trekt om alles voor elkaar te krijgen.'

Radioverbinding

Rodin Broadband gaat in hele buitengebied van Groningen internet aanleggen, te beginnen in de voormalige gemeente De Marne. Dat zou in 2018 al klaar moeten zijn, maar liep vertraging op. 'De Marne is voor de zomer aangesloten op het snelle internet', verzekert projectmanager Edwin Zevenberg.

In 60 procent van de aansluitingen gaat het om glasvezel, de andere 40 procent krijgt een radioverbinding. Om de 5 miljoen euro subsidie van Economic Board Groningen, 5 miljoen euro subsidie vanuit Kansrijk Groningen en een lening van 30 miljoen euro te krijgen, moet de aanleg binnen twee jaar na de start worden gerealiseerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zondag
  4° / -1°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
Meer weer