Glasvezel voor boeren in Flevoland

Boeren in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland krijgen glasvezel. Meer dan de helft van de inwoners (53 procent) doet mee. Om groen licht te krijgen, was het nodig dat 50 procent van de inwoners voor de aanleg zou kiezen.

Glasvezel+voor+boeren+in+Flevoland
© Studio Kastermans

Voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland is blij met het resultaat. 'Wij hebben daar de afgelopen tijd hard aan getrokken. Drie weken voor de einddatum, 17 juni, hebben we voldoende aanmeldingen binnen. Flevoland is de eerste provincie die geheel wordt ontsloten door glasvezel.'

GlasDraad Flevoland begon enkele maanden geleden met de glasvezelcampagne in buitengebied Flevoland, samen met LTO Noord en bewonersgroeperingen. De partijen willen 1.760 adressen in het buitengebied van Zeewolde, Dronten, Almere en Lelystad van snel internet voorzien.

Staatssteun

De aanleg van glasvezel had in Flevoland veel voeten in de aarde. In september vorig jaar trok provincie Flevoland het aanbod voor het subsidiëren in het buitengebied in. Dat kwam doordat zich twee partijen hadden gemeld die aangeven dat het zonder subsidie ook kan. Een van de subsidievoorwaarden is dat er geen marktpartijen zijn die de aanleg zelfstandig en dus zonder subsidie willen doen. Anders zou er sprake zijn van ongeoorloofde staatssteun.

Nadat de provincie zich had teruggetrokken, ging LTO Noord samen met bewoners onderzoeken welke partijen glasvezel konden aanleggen in het buitengebied zonder subsidie. Drie partijen kwamen uit de bus. 'GlasDraad Flevoland voldoet aan ons eisenpakket door ook boerderijen die verder van de weg zitten, aan te sluiten', zegt Michielsen.

60 procent

Tot 17 juni kunnen inwoners zich nog aanmelden voor glasvezel. De voorzitter van LTO Noord Flevoland verwacht dat het aantal deelnemers op 60 procent komt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
Meer weer