%27Glasvezelproject+in+Flevoland+is+uniek%27
Achtergrond
© Joost de la Court

'Glasvezelproject in Flevoland is uniek'

GlasDraad Flevoland is dinsdag gestart met de werving van abonnees voor de aanleg van snel internet in het buitengebied van Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Als er genoeg animo is, kunnen over een jaar de eerste adressen worden aangesloten. Volgens directeur Pieter van Grunsven is het project uniek; zowel technisch als sociaal.

Met de wervingscampagne onder circa 2.100 bedrijven en huishoudens komt een einde aan een lange periode van onzekerheid. Sinds 2017 wordt in zuidelijk en oostelijk Flevoland gesproken over snel internet. In het gebied is grote behoefte aan verbetering van de internetsnelheid. Eerder gekozen technieken, zoals het Greenet-netwerk met draadloze straalverbindingen, worden gezien als een tussenoplossing voor een beperkt aantal adressen.

Het project is volgens Van Grunsven uniek op technisch vlak, doordat de gemiddelde afstanden in het gebied groter zijn dan elders in Nederland. En op sociaal vlak, doordat het van onderop wordt gedragen. Een groepje bewoners, boeren en burgers uit het buitengebied heeft het onderwerp weer bij de provincie op de agenda gekregen. Samen met andere bewonersgroepen en LTO Noord is dat toen verder ontwikkeld.


'Het heeft lang geduurd, maar een operatie als deze vergt veel regelen en plannen', zei projectleider Martijn Betlem van GlasDraad Flevoland bij de aftrap. 'We willen u 100 procent informeren, zodat u een bewuste keuze kunt maken.' De exploitant werkt nauw samen met provincie, gemeenten, LTO Noord en de diverse bewonersgroepen.

'Deelnamekosten kunnen hobbel zijn voor sommigen'

Carla Dekker, een van de initiatiefnemers voor snel internet

Toekomstbestendig

Het glasvezelnetwerk dat GlasDraad Flevoland wil aanleggen moet de internetverbinding in oostelijk en zuidelijk Flevoland voor de komende decennia toekomstbestendig maken. Voor half juni moet dan wel meer dan 50 procent van de adressen in het doelgebied zich hebben ingeschreven. In de Noordoostpolder is eerder al snel internet aangelegd.

Gedeputeerde Michiel Rijsberman kwam met een peptalk. 'U moet nu met elkaar aan het werk.' Hij verwacht dat GlasDraad Flevoland iedereen die dat wil aansluit. Dat heeft directeur Pieter van Grunsven van de exploitatiemaatschappij goed begrepen. 'We zullen niemand overslaan en bieden diensten aan van meerdere providers. Mensen hebben dus daadwerkelijk wat te kiezen.'

Volgens Van Grunsven is het project in Flevoland uniek; zowel technisch als sociaal.

Deelnamekosten

Juist de grote afstanden die per glasvezelaansluiting moeten worden overbrugd, maken het project kostbaar, geeft Van Grunsven aan. De eigen eenmalige bijdrage per aansluiting komt uit op 2.500 euro, of maandelijks 21 euro voor vijftien jaar. 'Dat is meer dan we in West-Brabant of Oost-Groningen vragen.'

Carla Dekker uit Zeewolde is een van de leden uit het groepje van zes initiatiefnemers. 'Als bewoners hebben we ons georganiseerd met Whatsapp-groepen. Iedere weg heeft wel zo'n groep. Daardoor hebben we een heel snelle en effectieve manier van communiceren met bijna alle bewoners van het gebied.'

Dekker begrijpt dat de deelnamekosten een hobbel kunnen zijn. 'Maar kijk eens wat je nu uitgeeft aan telefoonkosten, het abonnement op de schotel en 4G-internet. Dat telt allemaal op. En in de toekomst wordt het zeker niet goedkoper. Het is een trein die maar één keer voorbij komt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer